Има много талантливи и способни българи сред българската общност в

...
Има много талантливи и способни българи сред българската общност в
Коментари Харесай

Живко Мутафов: Добрите каузи съществуват, просто трябва да ги открием

Има доста надарени и способни българи измежду българската общественост в чужбина. Но има прекомерно доста негативност в България. Трябва да се огледаме към себе си, да забележим всички положителни неща и да създадем България положително място за живеене. Добрите дела съществуват, просто би трябвало да ги открием.

Това съобщи за предаването на БГНЕС на британски език Живко Мутафов, български бизнесмен, живеещ от над 30 години в Съединени американски щати.

Живко има дългогодишна кариера като вложител, профилиран в разрастващите се пазари на Латинска Америка, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка и Азия. Бил е финансов анализатор и портфолио управител, а също по този начин сътрудник в един от огромните хедж фондове, основан в Калифорния. В хода на работата си той пътува доста до местата, където влага, като придобива директни знания и опит за стопанските системи и финансовите пазари на разрастващите се страни по света. Понастоящем Живко Мутафов е съосновател на стартъп, наименуван Monetryx - платформа за свързване на създатели с снабдители на капитал и експертиза. В ролята си на създател на стартъп той е надълбоко зает с подпомагането на българските стартъпи да разширят активността си в Съединени американски щати и да се допрян до ресурсите, предоставяни от българската общественост към Силициевата котловина.

„ Има доста българи, работещи в огромни компании и планове зад граница. Има доста надарени и способни българи измежду българската общественост там “, сподели той.

„ Живея в Съединени американски щати от над 30 години. През първите 20 години аз нямах взаимоотношение нито с българското консулство, нито с посолството. Но това към този момент се трансформира. Сега взаимодействам с тях повече. Има напредък в това отношение и всичко върви в вярната посока “, увери предприемачът.

По думите му българите зад граница от ден на ден образуват положително мнение за страната ни. „ Все повече се схваща, че ние сме експерти, умни, сполучливи, почтени, това развива образа на нашата страна. Но е хубаво, че започваме да имаме вяра в това, което вършим, изключително в Силициевата котловина. Трябва да имаме по-голяма упоритост като страна “, съобщи Живко.

Но да промениш усещането не е лесна работа, счита той.

„ Ако ние сме корумпирани, само че изпращаме послания, че не сме, не е работещо. Това е тежка работа, муден развой, дълъг път “, сподели икономистът.

Относно миграцията, Живко Мутафов обръща внимание на това, че има доста страдащи хора по света и по тази причина би трябвало да сме по-толерантни.

„ Разбира се, хората, идващи по границите, би трябвало да преминат през нужния развой, да се интегрират и знаем, че смяната е сложна. Но въпреки всичко аз пребивавам в Съединени американски щати, страната на голям брой мигранти. Когато отидох в Съединените щати, бях посрещнат с отворени прегръдки, те не ме възприемаха като Живко от България, а гледаха на мен като на персона – какво върша, по какъв начин си взаимодействам с тях “, описа Живко Мутафов.

Той даже би приел мигрант в своята компания, в случай че е дипломиран.

„ Нека го кажем по този начин – аз гласоподавам, заплащам налози. И ще съм доста удовлетворен, в случай че част от налозите, които заплащам, отидат за настаняване на тези хора, за даване на благоприятни условия за тях. Това е една от характерностите на цивилизованите страни – не оставяш хората да страдат, не ги оставяш да умрат, не ги оставяш на улицата без дом “, сподели той.

Според него българите имат повече време да бъдат с другари и да се забавляват от американците.

„ Но има прекомерно доста негативност в България, хората не се усмихват, постоянно се оплакват. Трябва да се огледаме към себе си, да забележим всички положителни неща и да създадем България положително място за живеене. Това е изцяло допустимо. Имаме умни, почтени хора, макар известното усещане, че всички са корумпирани. Ако работим върху това, аз съм сигурен, че можем да създадем България една страхотна част от Европа. Добрите дела съществуват, просто би трябвало да ги открием “, приключи с оптимизъм съумелият зад граница предприемач. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР