“Има много фактори, които направиха така, че залите и стадионите

...
“Има много фактори, които направиха така, че залите и стадионите
Коментари Харесай

Росен Барчовски пред Sportal.bg - за феновете на българските футболни грандове, празните стадиони и проблемите в националния отбор

“Има доста фактори, които направиха по този начин, че залите и стадионите да не са цялостни. Един човек може в страхотни условия да гледа безпределно доста мачове. Навремето нямаше такава опция. Ние не можехме да гледаме сръбска телевизия, там където беше сръбският баскетбол, а да не приказваме за Америка. Сега сядаш на комфортното кресло, лягаш си в леглото, а против теб застава един прелестен тв приемник. Не вървиш, не си купуваш билет и гледаш топ равнище футбол, баскетбол, волейбол, хокей…каквото човек желае. Това става пренасищане. Но това е една от аргументите. Това е огромен камшик, заплашителен проблем. Някой ще каже - Защо в Англия стадионите са цялостни и там има телевизия или за какво в Америка залите са препълнени...

Тук, почитателите желаят да видят мощен тим, печеливш тим, добре да играе, да не губи, да не влиза в комбинации и така нататък Страшно доста условия имат едни почитатели и не могат да устоят на някакви краткотрайни съмнения, на някакво подмладяване или на някакви катаклизми. Животът върви нагоре-надолу. И на самите тях по този начин им върви животът и не може да искаш ти от някой да бъде постоянно на върха, а би трябвало да се поддържа.

Типичен образец е футболният тим на Левски. Комбинация от управление - Сираков и Стоилов, които почитателите харесват, почитат, имат престиж. Малко по-добра игра, малко победи - къде справедливи, къде някъде с шанс и внезапно публиката се събира. Обратно - ЦСКА както беше доста въодушевена, няколко загуби, изключително една против Левски и айде напущаме стадиона. Много ни е обидчива публиката. Много бързо се появява и доста бързо изчезва. Това е някаква народопсихология. Не мога да въздействам върху нея.

Други фактори - изискванията на стадионите и залите. В 21 век не можеш да вървиш в бедност. Цените на билетите са като на едно кино или един спектакъл. Напълно са естествени цените, тъй като на терена играят тимове, които костват милиони. Не може билетът да бъде 1 лев или 50 стотинки. Едно кино или един спектакъл към този момент са по 15-20 лв.. От друга страна - да не приказваме за тоалетните, седалките и въобще нещата, които като погледнеш стадиона в Англия в трета дивизия, виждаш страхотни условия и деца, дами, по-възрастни хора. Тук по какъв начин да отидеш, то е цялостна бедност. Това също е фактор. Като построиха тези съвременни киносалони - отиваш да гледаш някой си филм, само че част от удоволствието е хубавият салон, пуканките, кола. Това са част от нещата. Много малко старания се хвърлят в тези спортни съоражения. Въпросът е на страната, на общината, само че и на самите клубове. Не може да имаш еди какъв брой си чужденци и стадионът да ти е беден. Еми, ще се лишиш от левия бек и ще направиш две тоалетни. И идната година още две тоалетни, пет седалки, ще забиеш два пирона и стадионът ще стане по-нормален. По този метод би трябвало да се работи в доста насоки. Продукцията също е значима. ", показа Барчовски.

Той зави и в една по-различна посока.

" Има нещо, което желая да загатна. Че е реалност, факт е, само че някои хора си го вършат ей по този начин по инерция. Типични са таксиметровите водачи, които знаят всичко и споделят - “Този мач е организиран, какво да гледам… aз български футбол не виждам, аз български баскетбол не виждам, там всичко е уредено. ”. Те знаят всичко по какъв начин е уредено?! ", разяснява селекционерът на националите.

Не пропуснахме да го попитаме и за националния тим по футбол и по какъв начин гледа на мненията за мотивацията на футболистите да играят за представителния ни отбор.

“С това доста се спекулира - стимулирани, нестимулирани. Ти като не можеш… Който си може си може. Това е главното. Има класа, равнище. Очевидно нямаме, тъй като даже страни като Северна Македония разполагат с играчи, които са водещи в някои европейски тимове. Ние имаме такива, които играят отвън България в по-скоро междинни, да не кажа слаби тимове и дори не са водещи. Те са запаси. Толкова доста клубове има, толкоз доста треньори, толкоз доста надпревари. Направиха се толкоз доста терени - изкуствени, естествени, дребни, междинни. Могат да се гледат надпревари, треньорите могат да се образоват в интернет. Родителите са стимулирани да си дават децата да упражняват и за какво не могат да произведат - би трябвало те да отговорят. Очевидно има база, брой деца. Очевидно е нещо в методиката и в треньорската работа. При нас има същия проблем. ", безапелационен е новият ментор на баскетболния ЦСКА.

Засегнахме и тематиката за футболните му пристрастия и го попитахме по кое време беше последният път, когато е гледал мач онлайн.

" Последният мач, на който вървях беше преди 2-3 години. Със Сашо Чакмаков бяхме на ЦСКА. Бях 9 години в Самоков и една от аргументите да не отивам на мачове беше физическа. Второ - някои неща не ми харесват. Бях привикнал да заедно съм с един тип аудитория. Ходил съм и в Г Сектор и във В и в А Сектор. Тази аудитория, с която аз съм привикнал някакси се промени и не ми е прелестно, само че виждам мачове и се вълнувам. ", прям е Барчовски.

Цялото изявление с Росен Барчовски очаквайте в петък!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР