Има малчугани, които се разтреперват като есенен лист пред вратата

...
Има малчугани, които се разтреперват като есенен лист пред вратата
Коментари Харесай

Как да подготвите детето за първата му среща със зъболекаря

Има малчугани, които се разтреперват като есенен лист пред вратата на зъболекарския кабинет и отхвърлят изрично да седнат на стола. За отваряне на заключената с пет ключа уста да не загатваме. Много постоянно този боязън остава за цялостен живот и даже като възрастни те изпитват терзание от визитата при зъболекаря, заради което постоянно отсрочват това оптимално във времето и нерядко губят някой зъб, за който към този момент е станало прекомерно късно да бъде избавен.

А има и деца, които отиват на драго сърце и не се опасяват ни минимум от оня ужасяващ, жужащ тон на машинката, от който човек настръхва. Нали сте виждали през зооклиниките по какъв начин някои стопани безусловно влачат към вратата кучетата, които са забили крепко нокти в земята, до момента в който други домашни любимци радостно махат с опашка и изпадат в див екстаз при срещата с ветеринарите. Е, същото е и пред зъболекарския кабинет.

Как да подготвим детето за първата му среща със зъболекаря, тъй че да не му остане контузия за цялостен живот?

Кога да го заведем за първи път

Няма общовалидни правила, само че е признато да го заведете при детския ортодонт 6 до 12 месеца след появяването на първото зъбче. Това е значимо, тъй като експертът ще ви даде и скъпи препоръки по отношение на вярното миене и хранене, потреблението на залъгалки, никненето на зъбите, почистването на цялата уста, с цел да се предотврати появяването на кариеси по млечните зъби. Макар и по млечните, те са не по-малко мъчителни и неприятни. Подобно на възрастните, децата би трябвало да посещават профилактично на всеки 6 месеца зъболекарския кабинет, с цел да се следи положението на зъбите.

Как да го подготвим за срещата

Не обещаваме да е елементарно, само че може да намалите до най-малко отрицателните страсти. Първо предписание – не говорете, че отивате на ортодонт, а подгответе детето за среща с човек, който има доста забавна специалност, лекува зъбите, а в кабинета му има ужасно доста непознати, забавни и занимателни машинки (ясно е, че не са занимателни, само че в случай че ги визиите по този метод, детето ще ги схване като такива).

Ако е допустимо, планирайте утринен обзор, защото тогава мъниците не са изтощени и са по-малко капризни.

По принцип децата, даже и по-големите, се опасяват от непознатото. Ще им помогнете, в случай че авансово им дадете оптимално информация за зъболекаря и неговия кабинет, което ще ги направи по-подготвени и надлежно по-малко уплашени. Обяснете за какво е значимо да се посещава постоянно ортодонт, разказвайки занимателни истории, даже и да са леко пресилени. Опитайте да създадете прелестно неспокойствие от идната среща.

Какво би трябвало да знаят родителите

Нормално е да имате подозрения и терзания. Не се срамувайте да питате за всичко зъболекаря. И не забравяйте, че вашите страсти от визитите ви в подобен кабинет, няма по какъв начин да бъдат идентични с тези на детето ви. Ако вие сте изпитвали боязън и продължавате да се страхувате, не е наложително същото да изпитва и детето ви и би трябвало да се постараете да не му го предадете. Родителите са длъжни да оказват морална поддръжка, като в тази ситуация запазят успокоение, до момента в който са в стоматологичния кабинет. Децата доста елементарно схващат паниките им и елементарно биха се тормозили, в случай че усетят напрежение.

На зъболекаря се споделя безусловно всичко

Още при първото посещаване го запознайте с здравната история на детето (ако има нещо характерно схваща се), даже да ви се коства не по неговата компетентност. Също по този начин да опишете характера на детето, с цел да е квалифициран. За експерта е значимо дали то е настойчиво, притеснително, обича да предизвика или елементарно се плаши. Наблюдавайте по какъв начин реагира детето на стола и в случай че нещо ви тормози (все отново познавате малчугана по-добре), кажете на зъболекаря.

Някои държания могат елементарно да се плануват, въз основата на съответната възраст. Ето какво вероятно да очаквате:

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР