- Има ли вероятност Зелената сделка в един момент да

...
- Има ли вероятност Зелената сделка в един момент да
Коментари Харесай

Боян Рашев: Със Зелената сделка Западът издига нова Желязна ...

- Има ли възможност Зелената договорка в един миг да разцепи Евросъюза?

- Това го пиша и приказвам от няколко години. Дори имам публикация от 2018 година, в която споделям, че климатичната политика издига нова Желязна завеса в Европа. И става все по-зле. Въглеродните излъчвания имат влияние върху климата. Въпросът е, че не си коства ние да се самоубием поради това. Това е едно неуместно решение.

- Г-н Рашев, какво ще се случи с цената на електрическата енергия при осъществена Зелена договорка?

- Цената на тока за семействата в Германия последните 15 години се умножи по 3. В момента е 31 евроцента на киловатчас. Ако ние тръгнем да вършим това нещо /Зелената договорка - б. р./, в идващите 10 години цената на тока ни ще доближи сегашната цена в Германия.

- При равнището на приходи това значи, че българинът ще работи единствено с цел да си заплаща тока?

- Точна по този начин! С огромна част от популацията ще бъде тъкмо по този начин.Никакви обществени помощи не могат да компенсират това. Много е смешно да споделяме: Ние вършим тук една договорка за положителното на Европа, обаче ще създадем специфичен механизъм да спасим бедните от нея. Това е подобен шизофренизъм, че няма накъде! А най-големият проблем в България е, че извънредно доста хора се топлят на ток.

Това ги прави жизненозависими от ниската му цена

В Германия могат да си разрешат такава цена, тъй като единствено 3% се топлят на ток. 70% са на газ или на топлофикация. В страни, които разчитат на вятър и други сходни запаси, постоянно има драми, свързани с електроенергийната система, само че това го знаем малко хора, които се занимаваме единствено с това. Политиците го пренебрегват - тотално го пренебрегват!

Най-големият проблем в България е, че извънредно доста хора се топлят на ток

- Казвате, че е прекомерно амбициозно за 10-15 години да създадем такава огромна промяна като Зелената договорка? Политиците в Еврокомисията нямат ли специалисти, които да им обяснят това?

- Политиците си наемат специалисти, които им дават причини за политиките, които желаят. Експерти има, въпросът е кого питаш. Политиците в Западна Европа са определени и са на власт с сходни послания. Там има доста всеобща поддръжка за сходни неща.

Тя идва от доста гласоподаватели, които не осъзнават какво желаят

В по-северните страни като Германия вярата в правотата на „ фюрера” е такава, че каквото каже той - това вършим. Няма значение каква е цената - това го знаем исторически. Докато в по-южните страни и изключително в Средна Европа, където хората нямат толкоз доста непотребни пари, няма такова нещо. Във Франция, Италия, Испания мъчно могат да станат тези неща. Да не приказваме в Източна Европа. Едно по-значимо нарастване на цените на силата ще бъде посрещнато на нож и това е изцяло обикновено. Ако някой политик не разчита вярно това, значи не знае какво прави.

- Едно държавно управление на Бойко Борисов падна единствено след едно повишение на цената на тока. Това обеца ли е за родните политици и управници?

- Тогава имаше и други фактори. Това, което предложи Европейската комисия в този момент, ще има невиждано огромно влияние върху цените на всичко. Енергията стои зад всичко. Това ще има доста огромно влияние. Ако

Европа си мисли, че може да бъде единствено континент на услугите,

и да счита, че с помощта на това ще продължава да живее все по-добре - това е доста тежка илюзия! Това би проработило в някакви съвършени условия - в света да царува безспорен мир и никой да не желае да надделее над другия. Така можеш да се специализираш в някакви услуги - да кажем Европа прави единствено IT, няма проблем. Истината е доста, доста по-различна - в света постоянно ще има битка за превъзходство. Това, което китайците вършат, е тъкмо това, а Русия се възползва от нелепостите на Европа. И сега „ Газпром” прави такива пари, каквито само че е правил в никакъв случай в историята.

Въглеродното мито, което готви Брюксел, няма по какъв начин да се случи

- Защо мълчат огромните промишлености на Стария континент?

- Те в никакъв случай не са мълчали. През годините малко по-малко бяха по този начин притиснати до стената - приказваме за тежката промишленост в Европа. От много време тя към този момент няма никакво политическо въздействие. Много малко хора работят в нея. Тежките промишлености имат мощно икономическо влияние, само че на никого не му пука от това. А и действително огромна част от тази промишленост напусна Европа. Големите компании създават в Китай, Индонезия и там вършат по-големи облаги в сравнение с тук.

- Чуват се гласове, че още доста промишлености ще станат изцяло неконкурентоспособни при такива цени на силата?

- Затова Европейската комисия желае да вкара „ въглеродно мито”. Ще създадем защита против неприятните производители, които идват от другаде. Но това, нали се сещате, е оповестяване на международна комерсиална война, само че под някакъв благовиден претекст. Според мен няма никакъв късмет това „ въглеродно мито” да се случи. За да спечелиш подобен спор, би трябвало да имаш политическа, икономическа и военна мощ. Европа нямо нито едно от тези неща към този момент. Не знам по какъв начин ги мислят тези неща.

Климатичните проблеми са извънредно комфортен провинен за всички провалени политици

- Един икономист сподели преди година, че единственият добър резултат от коронавирус рецесията ще е това, че ще погребе Зелената договорка. Това не стана. Сега като че ли в този момент още по-усърдно я пробутват.

- И аз по този начин мислех. Собствените им оценки, които са обществени, споделят, че в кратковременен проект ще има отрицателен резултат върху стопанската система. Ние към момента не сме излезли от едната рецесия и навлизаме в идната. Климатичните проблеми са извънредно комфортен провинен за всички и най-много за политиците, които са се провалили. Как е допустимо в Германия да има 200 жертви, а в Холандия 0. Знаете ли по какъв начин е допустимо? Там са се провалили в доста връзки в реакцията си към това злополучие. И там ще има огромна драма - това ще е главната тематика на изборите.

Визитка:

Боян Рашев е ръководещ сътрудник в denkstatt, специалист по ръководство на околната среда и ресурсите. Професионалната му експертиза е в областта на устойчивото развиване, ръководство на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова стопанска система, качество на въздуха, ръководство на естествените запаси. Преди седмица Еврокомисията разгласи следващото си решение - след 2035 година в Европа няма да има повече коли на бензин. И съобщи още веднъж, че главният ѝ приоритет е до 2050 година Европа да е въглеродно безпристрастен континент, без значение от обществената цена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР