Има ли промяна в позицията на България към Северна Македония

...
Има ли промяна в позицията на България към Северна Македония
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Позитивно е, че институции ни и партиите мислят еднакво за РСМ

Има ли смяна в позицията на България към Северна Македония след Консултативния съвет при президента?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Любомир Кючуков , посланик от кариерата, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

“На процедура има два съществени резултата от вчерашното съвещание на Консултативния съвет. Първият е, че беше препотвърдена досегашната досегашната българска позиция , включена в няколкото документа, за които става дума в известието след Консултативния съвет.  

 Любомир Кючуков

“Второто е, че беше подсилен методът на държавното управление за интензивно търсене на решение на този проблем . От тази позиция бих споделил, че в действителност няма изненада.

Първият положителен факт е, че българските институции и българските политически обединения мислят еднообразно по този въпрос .

Второто е, че фактически няма различен път за намиране на решения от този проблем, отвън постигането на договореност.

Сякаш в последно време в очите на българското публично мнение стартира да битува мнението, че всяка договореност, която бъде реализирана сред България и РСМ, би била в ущърб на България, надали не изменничество на българските ползи.

Тук следва да се подсети, че самото блокиране на началото на договарянията от българска страна не беше цел, а инструмент. И прекъсването на преговорния развой сред двете страни не може да се преглежда като цел на българската външна политика.

Според мен основата за българската външна политика би била реализира на двустранно съглашение сред двете страни, в което да има ясни задължения за решение на проблемите. Да има пътна карта във времето по какъв начин тези задължения да бъдат изпълнени и не на последно място механизъм за надзор, който да разрешава наблюдаването на тези задължения в границите на преговорния развой.

Първото, което е значимо да се каже е, че България доста ясно съобщи и това беше доказано и през вчерашния ден, както към сегашната еднаквост на жителите на РСМ, по този начин и към правото им да назовават езика си както те намерят за добре .

Друг е въпросът, че надписи и транспаранти от рода “ Македония е българска “, каквито видяхме през вчерашния ден пред постройката на Президентството, не подкрепят българската позиция . Защото в основата на българската позиция лежи настояването да се съблюдава Договорът за добросъседство, в който двете страни ясно и изрично декларират, че нямат териториални искания.

Чуйте повече в звуковия файл.

Темата разяснява в “Нашият ден “ проф.  Огнян Герджиков , правист и политик, ръководител на 39-ото Народно събрание.

“Много се веселя, че на вчерашния Консултативен съвет нашите политици са били единомислещи. Това демонстрира, че по доста значими национални тематики можем да реализираме единодушие, това е похвално.

 Огнян Герджиков

Известно е, че в Македония се насажда една добре изразена ненавист към България.

Те би трябвало да схванат, че ние няма да отстъпим, тъй като ние си изпълняваме отговорностите по контракта. Ред е те да създадат крачките, които би трябвало да бъдат направени. Те нарушават този контракт. Докато не съблюдават това, което са се заели преди четири години, няма късмет да се създадат тези прошки. Трябва да схванат, че те са на ход и би трябвало да създадат по този начин, че да отворят врата си към Европейски Съюз. “

Негативната настройка към България

“Това зависи от ръководството на РСМ. Те би трябвало първо тези учебници, по които учат македонските деца да ги махнат и пренапишат. Да ги заменят с такива, в които да няма ругателства към България. Да не се изкарва България една фашистка страна, фашизъм в България в този смисъл на думата въобще не е имало, това историците го знаят отлично. Те възпитават още от детска възраст едно отношение към България надали не като към максимален зложелател. “

Чуйте проф. Огнян Герджиков в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР