Има ли някакво значение кой от двамата изкарва повече пари

...
Има ли някакво значение кой от двамата изкарва повече пари
Коментари Харесай

Мъжете, изкарващи повече пари в семейството, са с по-лошо здраве

Има ли някакво значение кой от двамата изкарва повече пари за фамилния бюджет? Изглежда, че има съгласно ново изследване на социолога Кристин Мънш от Университета на Кънектикът. Оказва се, че когато мъжете изкарват повече пари от партньорките си, те се усещат не толкоз здрави и не изключително добре душевен.
„ Когато ти носиш парите, стандартът на фамилията ти зависи от твоята заплатаповече, в сравнение с от заплатата на колегата ти, което си е много напрежение”, споделя Мънш. Чувството на тревога, което мъжете и дамите изпитват по отношение на изкарването на пари, е друго. За дамите, да вземем за пример, изкарването на множеството пари в фамилията не носи някакви промени в здравето (дали ще е положително, или неприятно зависи от други неща), само че пък сигурно им носи по-голяма задоволеност, демонстрира изследването.

Проблемът е, че от мъжа по този начин или другояче постоянно се чака да е индивидът, който изкарва прехраната. И в случай че не го прави, то на него се гледа като на неуспех. А при дамите заплаха от подобен неуспех няма – в случай че тя дава отговор за по-голямата част от фамилния бюджет, това я прави страхотна; в случай че не е по този начин, отново няма проблеми, тъй като джендър стандартът допуска други нейни функционалности.

Но традиоционните функции в фамилията се обръщат. Макар че към момента дамите получават до 79% от това, което би получил мъж за същата работа, идеалът за работещия брачен партньор малко по малко отмира. През 60-те към 49% от омъжените дами са били домакини, през днешния ден този % е 20. А в 38% от браковете в Щатите дамите са тези, които изкарват повече пари.

Проучването на Мънш присъединило 3000 участници. Всеки от тях трябвало да оцени здравето си, прихода си спрямо този на колегата си, както и психическото си положение. В множеството случаи мъжете свидетелствали за по-големи доходи и за повече работни часове през седмицата, а също по този начин получавали и повече пари спрямо дамите. Това обаче се отразявало на здравословното и психическото им положение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР