Има ли нужда от промяна на модела на икономиката, здравеопазването,

...
Има ли нужда от промяна на модела на икономиката, здравеопазването,
Коментари Харесай

Нинова: ГЕРБ не са наш идеологически опонент, защото нямат идеология

" Има ли потребност от смяна на модела на стопанската система, опазването на здравето, образованието, обществената сфера? Какъв тъкмо да бъде този нов модел. Смятам, че като алена нишка във всички тези сфери минава едно наше предложение – страната. И нейната роля. Ще се отдръпна ли дефинитивно тя от всички свои функционалности или ще се върне там, където й е мястото. Не в оня вид от преди 89-та година, само че там, където е модерното, актуалното място на страната в живота на българските жители. Да вземем стопанската система ".

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия по време на 4-тото съвещание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на Българска социалистическа партия, оповестиха от пресцентъра на партията.

Следва изявлението на Корнелия Нинова:

" Знаете, че в Конституцията написа - равнопоставеност на държавна, частна и общинска благосъстоятелност. Тази равнопоставеност от дълго време е нарушена в България. И страната е в губеща роля. Идвам от срещата на сътрудниците – водачи на леви партии от Вишеградската четворка, плюс България и Хърватия. Там имах диалог с евродепутати, представители на Чешката социалдемократическа партия.

Заявих им изрично нашата позиция, в случай че успеем да спрем договорката за ЧЕЗ с Гинка Върбакова, проведат се предварителни избори и Българска социалистическа партия ги завоюва, предайте на чешкото държавно управление, че ще заявим, че страната желае да взе участие в процедурата за покупка на ЧЕЗ и ще създадем всичко допустимо да го купи. Защото считаме, че стратегическите за България инфраструктура, значима за националната сигурност, би трябвало да бъде държавна. И виждам реакции. Десните у нас на десетата минута от стартирането на известието от Вишеград се нахвърлиха, че ние ще връщаме плановата стопанска система, държавния монопол и ръководство и така нататък Ето този спор си заслужава. И даже някой да не е склонен с това, което ще кажа- ГЕРБ не е наш идеологически конкурент.

Тези хора нямат идеология. Те са във властта, поради пари. Винаги, когато видят проблем, отстъпват, без никаква идеология и поредност. Според мен десните, отвън Народното събрание, са нашият идеологически конкурент. И разногласието за ролята на страната е извънредно значим за връщането на изконни, идеологически разногласия, сред ляво и дясно. И ги запитвам тези десни хора, като почитам мнението им, дали считат, че Франция, Германия, Унгария, Чехия, Съединени американски щати, държейки на това в основни браншове на стопанската система, обществената сфера, инфраструктурата- страната да има роля, дали са се върнали към плановата стопанска система и държавен монопол. Защото живеем в актуален и съвременен свят и е хубаво, когато спорим идеологически, да се съизмерваме с европейските си сътрудници и то огромните.

Те от дълго време осъзнаха грешката на неолибералния модел и потеглиха да търсят способи да се поправят. В опазването на здравето? Как да сменим настоящия модел? Има ли държавна политика в опазването на здравето? Преди вота на недоверието за опазване на здравето организирахме към 20 срещи с неправителствени организации, лекарски съюзи, частни лечебни заведения и така нататък в един от диалозите ни споделиха – пазарът диктува структурата на опазването на здравето. Ние представихме своята районна визия- по какъв начин да се разпредели опазването на здравето, тъй че да не остане непокрита част от България. И те ни споделиха, че пазарът дефинира районната конструкция на опазването на здравето и по тази причина имало 80 лечебни заведения в 3 града, тъй като там има поданици. И това им оказва помощ да печелят. В обезлюдените обитаеми места няма задоволително хора и по тази причина там не може да се прави районно опазване на здравето, тъй като тези малко хора не подсигуряват облагите на лечебните заведения. Е, въпросът е – тези малко хора – български жители са лишени от конституционното им право за достъп за опазване на здравето.

И да умират ли, тъй като опазването на здравето се счита за нещо, от което би трябвало да се извлича облага? И има ли тук роля страната да поправя този модел на политика. Има и ние го предлагаме във „ Визия за България ”. В образованието. Можем ли още веднъж с държавна политика да приготвяме лични фрагменти, а не да осигуряваме приключване на младите ни мозъци на открито и да внасяме служащи от трети страни? Можем. Как? Ако страната се намеси и в този бранш.

Не може 9 частни колектива да вършат 19 разнообразни учебници, с 19 разнообразни наличия За един клас. Абсолютно небалансирано да произвеждаш фрагменти, от които българската стопанска система няма потребност. естествено е, че те ще си заминат. И какво неверно и нездравословно има в това, че социалистите предлагаме в образованието експертите да бъдат съобразени с потребностите на стопанската система, тъй че двете неща да вървят ръка за ръка.

Пак десните скочиха- било планово, демоде. Всички съвременни страни го вършат по този метод. Какво е належащо? Държавна политика. И това е смяната на модела. Нашата визия, добра, само че несъвършена, неконкретна, оспорвана – хвалена и хулена, въпреки всичко е предложение за решение на тези въпроси. Благодаря на всички екипи, които работиха по правенето й. На всички, които се включихте в разискването. На всички, които пристигнаха, не членове на Българска социалистическа партия, само че хора заинтригувани и видели във Визията заряд. Благодаря извънредно доста на депутатите, на групата „ Българска социалистическа партия за България ”. Колегите работиха непрекъснато два месеца.

Обиколиха цялата страна. До късни доби, пътувайки назад, с цел да вземат участие на сутринта в съвещания на Народно събрание, следобяд в малките екрани и след това, тръгвайки назад по села и паланки. Стигнаха до села, където има по пет индивида. И не се срамим от това. Всеки българин е значим. Държа пред всички да кажа, че това беше голям труд и съм признателна на цялата парламентарна група, която се държа като екип и бяха безусловно готови. И отдадени на тази работа.

Това продължи и по време на нашия Алтернативен бюджет. Знаете, че за втора година вършим такова нещо. Мисля, че резултатът беше добър. Само желая да обърна внимание на следното. Три дни по 11 часа българският парламент обсъждаше бюджета на Българска социалистическа партия за България. И някъде към 1 час – бюджета на държавното управление на Бойко Борисов. Изводите оставям на вас, български жители. Въпросът е – кой ръководи страната? Защото нормално във всички парламенти се разисква бюджетът на властта, а у нас се обсъждаше бюджетът на опозицията. Вторият въпрос- има ли опция и Българска социалистическа партия такава ли е? Защото към момента някой оспорва този факт.

И споделя, да Българска социалистическа партия станаха мощна съпротива, добре се държат, само че няма опция. Но като няма опция, с какво се занимавате 30 часа в Народното събрание? С Визия за България на Българска социалистическа партия и Алтернативния бюджет на Българска социалистическа партия. Благодаря за това самопризнание! Очевидно е, че такава има, с признателност и самопризнание на всички екипи, които изготвиха бюджета и го защитаваха с такава сила в Народното събрание ", приключва Нинова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР