Има ли нова четворна коалиция, подкрепя ли БСП ГЕРБ, и

...
Има ли нова четворна коалиция, подкрепя ли БСП ГЕРБ, и
Коментари Харесай

Задава ли се ново управляващо мнозинство

Има ли нова четворна коалиция, поддържа ли Българска социалистическа партия ГЕРБ, и кой е статукво, кой - смяна в българската политика? Тези въпроси занимаваха политическите партии, откакто Вежди Рашидов беше определен за ръководител на 48-ото Народно заседание. Кандидатурата му бе призната с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи И „ Български напредък ”. От Нова телевизия описват коя от партиите по какъв начин разяснява обстановката в Народното събрание.
В обединяването на четирите партии „ Продължаваме Промяната ” и „ Демократична България ” видяха зараждаща се коалиция. „ Подозирам, че при тази четирипартийна настройка може да се окаже, че нещата ще тръгнат в случай че не без спънки, то най-малко по масло. Да забележим, може да се изненадаме ”, разяснява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в коридорите на Народното събрание. Асен Василев от Политическа партия сподели: „ Вместо диалогът да стигне до решение, ние сложихме една фасада и казахме – сякаш нещо се случи, ще тръгне нещо да се гласоподава на първия закон, на първия мандат. Тези проблеми ще се върнат, тъй като не са решени ”.
От „ Възраждане ” също не изключиха такава опция. „ Всичко е допустимо. Нека да забележим кое ще сплоти тези хора в последна сметка, тъй като през днешния ден те се сплотиха към концепцията, че би трябвало Народно събрание да работи. Ние не считаме това за толкоз значимо, защото то е явно е мъртвородено ”, съобщи Костадин Костадинов.
ГЕРБ и Българска социалистическа партия отхвърлиха зад днешния избор да стои партньорство в по-дългосрочен проект. Лидерът на левицата акцентира, че няма да поддържат коалиция с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи или „ Възраждане ”. „ Не сме водили нито такива диалози, нито някоя от партиите е поемала задължения към друга. Това гласоподаване беше единственият вероятен излаз ”, безапелационна беше Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ даже виждат изгода от невъзможността да се излъчи ясно болшинство в този парламент. Според Десислава Атанасова парламентарно показаните партии взаимно ще се управляват и никой няма да внася лобистки ремонти.

От Движение за права и свободи отхвърлиха да е имало каквито и да било диалози за общ кабинет. Потвърдиха го и „ Български напредък ”. Новият ръководител обаче се надява скоро да се стигне до обединяване и за Министерския съвет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР