Има ли нещо общо между историческото“, по думите на компанията,

...
Има ли нещо общо между историческото“, по думите на компанията,
Коментари Харесай

„Историческо“ споразумение: Свързани ли са разследванията на Nexo в САЩ и България?

Има ли нещо общо сред „ историческото “, по думите на компанията, съглашение на Nexo с регулаторите в Съединени американски щати и паралелното следствие в България? Краткият отговор е не. Малко по-дългият минава през новината от късно нощес, когато „ криптобанката “ изпрати известие до медиите, с което осведоми, че Nexo Capital Inc се е съгласило да заплати наказателна клауза от 22.5 млн. $ на SEC и още 22.5 млн. $ санкции на щатските регулатори, общо 45 млн. $. 

Финансовата глоба идва в отговор на следствията против криптокомпанията през предходната година от страна на осем американски щата. Те упрекнаха Nexo, че посредством два от своите артикули – борсата за пазаруване и обмяна на криптовалути (Nexo Exchange) и депозитният артикул за лихвена рентабилност (Earn Interest Product) – нарушава регулациите за финансови принадлежности и скъпи бумаги. Според разпоредбите на SЕС компанията е трябвало да се лицензира като брокер или дилър. 

С други думи, следствието против Nexo в Съединени американски щати e по обвинявания в нарушение на финансовите регулации. 
Разследването в България обаче... 
... отива по-далеч, като упреква Nexo в престъпна активност. Тук компанията е обвинена в хипотетично пране на пари, банкова активност без лиценз, данъчни и компютърни закононарушения – всичко това под шапката на проведена незаконна група, в която влизат четирима души от високите етажи на компанията (б.р. – импровизирано това са Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов). 

Единственото подобие в материята на двете редом течащи разследевания може да се откри в обвиняванията, свързани с осъществяването на банкова активност без лиценз. В този ред на мисли обаче би трябвало да се има поради, че Nexo не предлага услугите си в България. Отвъд това акцията в България има по-скоро престъпен темперамент, до момента в който тази в Съединени американски щати – финансов. 
Какво приказва прокуратурата 
Още предходната седмица, когато гръмна абсурдът с Nexo, прокуратурата побърза да съобщи, че „ огромното следствие “ се води благодарение на непознати партньорски служби. По време на конференция в петък бяха упоменати израелските и английските служби, само че без ясно да се уточни в какво се показва помощта и по линия на някоя от тях ли идва българската спецакция. 

Тази седмица Британската организация за битка с престъпността (National Crime Agency, NCA) удостовери пред вестник „ Капитал “, че спомага на българското следствие, само че без да дава повече елементи. 

Междувременно български служби неколкократно вършиха препратки към обвиняванията на осемте американски щата предишния септември. Вчера основният прокурор Иван Гешев, че българската прокуратура събира данни за Nexo, които ще изпрати на сътрудниците си в Съединени американски щати. 

Освен че двете следствия са разнообразни по своя темперамент, както стана ясно нагоре, това в Съединени американски щати към този момент наподобява останало в предишното. Засега няма сведения за старирано друго.  

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинNexo следствие Съединени американски щати съглашение ПоследниНай-четениКомпании 36 „ Историческо “ съглашение: Свързани ли са следствията на Nexo в Съединени американски щати и България? Енергетика 224 „ Главболгарстрой “ стартира разширението на газохранилището „ Чирен “ Политика 404 Българска социалистическа партия няма да бави: Връща мандата още в понеделник Инфраструктура 304 В най-хубавия случай „ Струма “ ще е подготвена след 4 – 5 години Имоти 23899 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 16093 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6114 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 5142 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новини17:00 Енергетика 36 „ Главболгарстрой “ стартира разширението на газохранилището „ Чирен “Още от КомпанииВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР