Има ли нещо друго, което да пътува с такава скорост,

...
Има ли нещо друго, което да пътува с такава скорост,
Коментари Харесай

Какво още се движи със скоростта на светлината?

Има ли нещо друго, което да пътува с такава скорост, с каквато се движи светлината? Вижте отговора на Виктор Т. Тот, IT специалист и физик, оповестен в платформата за въпроси и отговори Quora:

„ Всичко което няма маса ще се движи във вакуум при инвариантна скорост, известна като скоростта на светлината във вакуум. Самата светлина се състои от фотони, които нямат маса и които пътуват с тази скорост във вакуум. Единственото друго нещо, което знаем, че е без маса и е устойчиво, когато е свободно, е гравитационното поле (и хипотетичните му кванти, гравитоните.) Така че, както светлината (разпространяващите се талази на електромагнитното поле), по този начин и гравитационното лъчение (разпространявайки вълните на гравитационното поле ) също пътува при скоростта на светлината във вакуум.

Неутроните не са без маса, само че са извънредно леки. Тяхната маса е незнайна, само че доста дребна, тъй че множеството частици неутрино, създадени при нуклеарни взаимоотношения, пътуват със скорост, доста близка до скоростта на светлината.

Още през 1987 година, почти на 170 000 светлинни години отсам беше открита супернова (SN1987A) в Големия магеланов облак, само че също по този начин и къс гърмеж на неутрино, който беше открит и следен от няколко откриватели на неутрино. Интересно е, че неутриното е пристигнало в действителност няколко часа преди светлината. Забавянето на светлината се дължи на времето, належащо на ударната вълна да доближи повърхността на звездата, до момента в който неутриното напуща региона на колапса незабавно и гладко.

И през август предходната година събитието с гравитационна вълна GW170817 също беше следено като голям брой електромагнитни талази по едно и също време, без забележима разлика във времето на идване на гравитационните и електромагнитните талази, откакто са пътували на разстояние от към 130 милиона светлинни години.

Не на последно място, би трябвало да загатна, че когато светлината се движи в някаква среда, тя може да се забави. Например във водата забавянето доближава до към 75% от скоростта на светлината във вакуум. По този метод не е извънредно някои частици сила фактически да пътуват по-бързо от светлината в дадена среда. Ако частицата е заредена, тя генерира оптична ударна вълна, която по принцип не се разграничава от акустичната ударна вълна на свръхзвуков аероплан. Тази ударна вълна постоянно е под формата на забележима светлина, наречена „ излъчване на Черенков “. Това лъчение може да се види да вземем за пример в атомните електроцентрали в басейните за отработено гориво и се употребява и като средство за разкриване на високоенергийно неутрино в доста огромни резервоари с доста чиста вода (ако в рядко взаимоотношение едно неутрино удари един електрон с задоволително кинетична сила, този електрон ще излъчи „ излъчване на Черенков “.)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР