Има ли наложени и принудителни мерки от Европейската комисия по

...
Има ли наложени и принудителни мерки от Европейската комисия по
Коментари Харесай

Фрогоко: Защо се крие колко са платените милиони за адвокати по загубеното газово дело?

Има ли наложени и насилствени ограничения от Европейската комисия по газовото дело? Колко са платените милиони за юристи по изгубеното газово дело? На тези въпроси никой не желае на този стадий да даде явен отговор. Единственото, което се прави, е да ни успокояват, че санкцията от 77 млн. евро може да се смята за триумф, пред това, което действително можеше да ни се случи.
Разследването на Европейската комисия на хипотетично антиконкурентно държание, обвързвано с доставките на природен газ за България, стартира преди повече от пет години, в средата на 2013 година Защо пет години българските управляващи сами не са пожелават да поемат задължения пред Комисията, както сподели Вестагер, и да избегнат налагането на санкция в размер на 77 милиона евро? Каква национална сигурност, какви пет, пардон 150 милиона, лв.?

Европейската комисия получава информация от Овергаз, че е допустимо Газпром да е злоупотребил с господстващото си състояние на пазара за доставки на едро в България. Получава информация, че Газпром, може да е сключил, директно или непряко, антиконкурентни съглашения с БЕХ или с Булгаргаз като по този метод е лимитирана конкуренцията. Такова държание съставлява нарушаване на Договора за действие на Европейския съюз и на Споразумението за Европейското икономическо пространство. Договорът за действието на Европейски Съюз не разрешава като несъвместима с вътрешния пазар всяка корист от страна на едно или повече предприятия с господстващо състояние в границите на вътрешния пазар или в основна част от него, доколкото тя може да повлияе върху търговията сред държавите-членки.

Конкретно, Европейската комисия проверява следните твърдени дейности на БЕХ и дъщерните му сдружения Булгаргаз и Булгартрансгаз за интервал, започващ от 2007 година:

- възпрепятстване на достъп до основна газова инфраструктура - газопреносната мрежа и оборудването за предпазване на природен газ в Чирен, като категорично или безмълвно отхвърля или забавя достъпът на трети страни до тази инфраструктура;

- възпрепятстване на достъп до основния газопровод за импорт, посредством запазване на потенциал, който остава необработен.

Процедурата, която Комисията следва в производства, свързани с вероятни нарушавания на конкуренцията, планува опция за привършване на производството или с вдишване на задължения или със забранително решение на Европейската комисия, задължаващо да бъдат прекратени твърдените нарушавания. Със забранителното решение Европейска комисия може да наложи санкция в размер до 10 % от общия размер на оборота на разследваното дружество за стопанската година, предхождаща годината на решението, и да наложи всевъзможни поведенчески или структурни насилствени ограничения, които смята за съразмерни с осъщественото нарушаване и нужни за действителното преустановяване на нарушаването.

Защо българските управляващи не поемат задължения? Защото Газпром не даде? Да, да, може би. Защото Комисията „ ни предложи да приватизираме тръбите “? Да, да, но не. Комисията нищо не предлага. Комисията цели либерализацията на енергийния пазар и при тези процедури дава за образец огромен брой каузи в бранш енергетика, завършили с вдишване на задължения. От българските управляващи се е очаквало да се срещнат с сходни каузи и да предложат структурни ограничения, като да вземем за пример обособяване на Булгартрансгаз или Булгаргаз от структурата на БЕХ, без това да докара до приватизация на тръбите и да заплаши националната сигурност. Адвокатите не са ли им споделили? Или са споделили, но отново, като при Белене, не са ги слушали и не са им оказвали подпомагане?

С поемането на задължения и тяхното съблюдаване нямаше да има санкция, нямаше да има признание на виновност, нямаше да искове от трети страни, които в този момент предстоят да бъдат предявени и почетени, нямаше да има наложително наложени поведенчески или структурни ограничения от Комисията. Нямаше българският поданик за следващ път да заплаща и санкции, и компенсации, и адвокатски възнаграждения.

През 2017 година Сашо Дончев споделя " Но няма подозрение, че откогато има пазарна стопанска система, единственият безусловно непотребен състезател на пазара е " Булгаргаз " и той е медиаторът. Там през днешния ден несъмнено има повече водачи и чистачки, в сравнение с търговци. ". Какви хора работят в Булгаргаз? Директор в " Булгаргаз " е Марина Армутлиева - другарка на Делян Добрев от детските им години, началник на политическия му кабинет, когато беше министър на енергетиката, и известно време специалист в БЕХ. Служители, нека да бъркат, настояват, че тя била без един работен ден в холдинга, само че получавала заплата.

Какви и какъв брой специалисти са назначени в БЕХ? Какви заплати получават? Какви консултанти имат и какъв брой им се заплаща? Както заплащането на наложената санкция, по този начин и поведенческите и структурни ограничения следва да бъдат осъществени в период от 3 месеца от влизането в действие на решението на Европейската комисия. А българските управляващи не споделят има ли наложително наложени поведенчески или структурни ограничения и в случай че има – какви са те. Не споделят и какъв брой ни коства петгодишната адвокатска отбрана за следващо изгубеното от България дело. Ало, Цацаров?

Екип на Фрог

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР