Има ли едно лекарство, което може да се окаже в

...
Има ли едно лекарство, което може да се окаже в
Коментари Харесай

Чудодейно лекарство срещу коронавируса – нова надежда или нов ПР?

Има ли едно лекарство, което може да се окаже в огромна степен по този начин чаканата панацея против COVID-19? Поне към този момент няма подобен чудодеен лек, само че един препарат наподобява почва да се откроява.
Става въпрос за лекарството " Ивермектин ", което обаче главно се използва във ветеринарната медицина - да вземем за пример за лекуване на краста. В България за хора се предписва само под формата на крем – за лекуване на възпалителни лезии, при розацея и няма позволен за приложимост лекарствен артикул за перорално приложение. Това написа в от 27 ноември, 2020 година уеб сайтът OFFNews, базирайки се на публични отговори на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).
 Може ли медикамент против краста да оказва помощ за лекуването на COVID-19? Може ли медикамент против краста да оказва помощ за лекуването на COVID-19?
" Има начални данни за това, че одобрено лекарство с антипаразитно деяние, познато повече от 50 години, може да лекува OCVID-19. Спор...
В утринния блок на Нова телевизия, хематологът доктор Чавдар Ботев обаче сподели друго –, с което ще намалите шанса да се болестите с COVID-19. Как да стане това, откакто в България няма позволено лекарство за орален банкет, в което да има " Ивермектин "?
Всъщност тази информация влиза в несъгласие с друга публична информация и то дадена от някогашния здравен министър Кирил Ананиев и изпълнителния шеф на ИАЛ Богдан Кирилов. На 6 юли, 2020 година,, че от месец май, 2020 година, в 9 лечебни заведения тече клинично тестване на " Ивермектин " като препарат за лекуване на COVID-19. 30 пациенти били включени в изследването.
изпрати публично питане до здравно министерство какво става с изследването. В отговора се споделя, че в ИАЛ е подадено съобщение за първи включен пациент по изпитването в център Втора МБАЛ-София на 19.05.2020 година Само че съгласно здравно министерство е планувано в клиничното тестване да се включат 120 пациенти! Проучването се назовава " Многоцентрово, двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване за проучване сигурността, поносимостта и ефикасността на ивермектин HUVE-19 при пациенти с потвърдена зараза със SARS-CoV-2 (COVID-19) и с проявена клинична симптоматика ".
Дали има към този момент резултати от това изследване и в действителност дали то е почнало, поради разминаването в информацията за броя участващи пациенти – 30 и 120, което подсказва, че може би по време на обявлението от министър Ананиев и господин Кирилов още не са били набрани нужните 120 души? От отговора на здравното министерство не излиза наяве какво е ситуацията към днешна дата.
Ивермектин – обещаващ против COVID-19 или не?
 Ново лекарство против COVID-19 с добър резултат в композиция с ремдесивир Ново лекарство против COVID-19 с добър резултат в композиция с ремдесивир
Проучвания демонстрират, че препарат против ревматоиден артрит - барицитиниб (baricitinib) в композиция с " ремдесивир " дава доста положителни резу...
И в научната литература има доста спорни данни. Само през ноември има тотално разнообразни материали, с разнообразни изводи.
Например, на 2 ноември е за лекуване на COVID-19 от Медицинско учебно заведение " Източна Вирджиния ", създаден от доктор Пол Марик, завеждащ катедра за белодробни заболявания. Протоколът преглежда повсеместен метод за лекуване, като в него е обърнато внимание и на " Ивермектин ". " Ивермектин се появи като " чудодейното лекарство " за лекуване на COVID-19. Ивермектин инхибира вирусната репликация (бел. ред. – т.е. стопира размножаването на вируса) и има мощни противовъзпалителни свойства (бел. ред. – в протокола категорично се преглежда развиването на COVID-19 в две съществени етапи – първата е заразяването с вируса, а втората касае възпалителната реакция след попадане в белите дробове). Възникващите клинични данни (включително RCT) допускат, че ивермектинът може да има значима клинична изгода в целия набор от етапи на болестта, т.е. профилактика преди експозиция, профилактика след експозиция, по време на симптоматичната фаза и по време на белодробната фаза. Освен това незабавно се изискват изследвания, с цел да се потвърдят доста впечатляващите предварителни констатации ". Изрично обаче в протокола е посочено, че надали в миналото ще има едно лекарство за лекуване на COVID-19 и че към тази болест би трябвало да се подхожда с коктейл от препарати, както и да се има категорично поради в коя фаза е заболяването.
Съвсем друго нещо написа в в списание Plos One от 11 ноември, 2020 година. Тя е озаглавена " Липса на резултатност при общоприети дози Ивермектин в случаи на тежкоболни от COVID-19 пациенти ". Статията касае резултатите от клинично изследвания с две групи пациенти – едната е получавала лекарството, а другата не е. Важна детайлност обаче е, че лекарството е въведено на 12-тия ден от поява на признаци, до момента в който в протокола на доктор Марик категорично се натъртва, че би трябвало да има допустимо най-ранна приложимост. А в клиничното изследване, разказано в Plos One, два пъти повече пациенти от групата с Ивермектин стигат до интензивно поделение по отношение на другата група. Факт е обаче и, че те не са третирани единствено с Ивермектин, а и с други медикаменти – " Хидроксихлорохин, " Азитромицин ", високи дози стероиди при някои пациенти, " " при други.
Интересна детайлност е, че в протокола на доктор Марик се натъртва по какъв начин при започване на пандемията СЗО погрешно предлага да не се употребяват кортикостероиди при пневмония. " Нашето групово мнение е, че исторически високите равнища на заболеваемост и смъртност от COVID-19 се дължат на един фактор: необятното и неуместно отвращение измежду болничните и интензивистите да употребяват противовъзпалителни и антикоагулантни лекувания, в това число кортикостероидна терапия при започване на курса на хоспитализация на пациент. Важно е да се признае, че не вирусът убива пациента, а по-скоро свръхактивната имунна система на пациента ", написа в протокола на доктор Марик.
Как е в България?
 Потвърдиха успеваемостта на имуносупресор при тежки форми на COVID-19 Потвърдиха успеваемостта на имуносупресор при тежки форми на COVID-19
Холандски учени откриха успеваемостта на имуносупресора тоцилизумаб при лекуването на пациенти с тежка форма на ковид, заяви уебсайт...
В отговора си до във връзка с " Ивермектин ", здравното министерство споделя следното: " Назначаването на терапия на пациентите с COVID-19 се прави от лекари в сходство с самостоятелното им положение и клинична симптоматика. За осъществяване на функционалностите, свързани с правене на логаритми (препоръки) за държание и лекуване на пациенти с COVID-19 основаният със заповед на Министерския съвет на Република България Медицински съвет е създал „ Насоки за държание при взаимоотношения в границите на здравната система при пандемична конюнктура с високо контагиозен респираторен сътрудник (SARS-CoV-2) ", които се актуализират при съществуване на нова информация ". С тази информация, здравните управляващи де факто ни приканват сами да четем протоколите за по-голяма изясненост.
Проверка на сподели, че в началото в тези насоки е записано антибиотици и кортикостероиди да става „ според разпоредбите за Добра клинична процедура, в случай че има неотложни индикации за включването им в общия лечебен проект и при отчитане на риска от взаимоотношение с противовирусната терапия ”. А по-надолу категорично има позоваване на СЗО и по какъв начин кортикостероидите не помагали при SARS и MERS, като даже забавяли изчистването на организма от този вирус. Точно по тази линия доктор Марик подлага на критика СЗО, че при започване на пандемията погрешно гледа към SARS като цялостен еквивалент на SARS-CoV-2 – вирусът, който провокира COVID-19.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР