Има как да компенсирате липсата на сън и да се

...
Има как да компенсирате липсата на сън и да се
Коментари Харесай

Как да се възстановим след безсънна нощ

Има по какъв начин да компенсирате неналичието на сън и да се чувствате добре.

На съвсем всеки му се е случвало да спи неспокойно или да будува цяла нощ, а на сутринта да се усеща просто извънредно. Основната причина за безсъннието е стресът , само че има и други фактори, които оказват въздействие: преумората, превъзбудата, потреблението на стимулиращи храни и питиета преди лягане, както и взирането в екрана на телефона тъкмо преди сън.

Независимо каква е вашата причина да будувате цяла нощ, има няколко универсални правила, които в случай че спазвате, ще намалите фрапантно умората и неприятното въодушевление на идващия ден . Ако въпреки всичко безсънието продължи прекомерно дълго, е хубаво да поговорите със експерт, с цел да сте сигурни, че нямате някакво заболяване.

 Как да се възстановим след безсънна нощ

Ограничете кафето

Нормално е след безсънна нощ незабавно да посегнете към горещата чаша кафе, само че е целесъобразно тази чаша да е първата и последната за деня . Колкото и да ви се приспи денем и изключително след изобилния обяд, се постарайте да не приемате повече кофеин. Въпреки че ще се почувствате доста добре поради ободряващия резултат на обичаната напитка, в случай че прекалите с кафето си гарантирате още една безсънна нощ.

Хидратирайте се

Когато организмът не се е възстановил през нощта, на идващия ден той работи двойно по-усилено и надлежно му е нужна двойно повече сила. Затова е значимо да бъдете хидратирани през целия ден, тъй като по този начин ще се чувствате доста по-свежи и бодри . Все отново внимавайте какви течности приемате – соковете, студените чайове и енергийните питиета са богати на захар и по-скоро ще ви превъзбудят от колкото хидратират. Заложете на водата, фрешовете и билковите чайове.

 Как да се възстановим след безсънна нощ

Забравете за калоричните храни

Пържените картофки, шоколадовите десерти и вкусната пица са допустимо най-лошият избор, който може да извършите след безсънна нощ . Тези храни, сходно на кафето и напитките със захар, ще ви дадът единствено краткотраен прилив на сила , а единствено половин час след приема им ще се почувствате по-уморени и от преди. По-добре е да похапвате постоянно и по малко и то свежи храни като плодове и зеленчуци, а за обяд и вечеря заложете на пилешко месо или риба и в краен случай някой по-сложен въглехидрат като пълнозърнеста паста или печен картоф.

Тренирайте и медитирайте

Със сигурност тренировката е последното нещо, което ви се прави когато не сте спали цяла нощ и тъкмо по тази причина би трябвало да се отправите точно към залата. Независимо какъв брой изтощени се чувствате, спортът ще усъвършенства настроението ви и ще усетите прилив на сила. От друга страна, тренировката ще ви измори физически и по този начин ще заспите доста по-лесно същата нощ.

Освен изтощени, най-вероятно се чувствате раздразнени и изнервени . Затова е целесъобразно да си отделите половин час преди лягане, с цел да практикувате йога или медитация в домашни условия. Идеята е да отпуснете съзнанието си от напрежението и по този начин да подготвите тялото си за сън.

Още препоръки по какъв начин да подобрите съня си:

Недоспиването води до меланхолия

Защо не би трябвало да спим по стомах

Дали се наспивате качествено?

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР