Има идея всеки прокурор у нас директно да може да

...
Има идея всеки прокурор у нас директно да може да
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Обсъжда се всеки прокурор да сезира европейската прокуратура

Има концепция всеки прокурор у нас непосредствено да може да сезира европейската прокуратура без да минава през основния прокурор, както е в този момент. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди съвещанието на Висшия правосъден съвет.

„ В Министерството на правораздаването има предложение всеки един прокурор да може, откакто при него има досъдебно произвеждане или предварителна инспекция, в случай че откри, че има данни, че способена по случая е европейската прокуратура, да може директно да препрати към нея, без да е длъжен да минава през Върховна касационна прокуратура,какъвто сега е редът “, сподели Йорданова пред публицисти.

Във връзка с работата на европейската прокуратура и контактните точки у нас правосъдният министър изясни, че се дискутира към тях да се добави Министерски съвет. Идеята е, в случай че там директно постъпи сигнал или при инспекция се съберат задоволително данни, да може непосредствено да се изпращат към европейската прокуратура.

Йорданова напомни, че към Министерския съвет работи основен инспекторат, който прави съществени инспекции, а сигнали постъпват и директно към министър-председателя.

Към момента Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и Митниците са единствените контактни точки у нас, с изключение на прокуратурата.

По мотив идната среща на Йорданова с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, тя изясни, че ще разискват промени в Закона за правосъдната власт, съвързани с по-висока степен на самостоятелност на европейските делегирани прокурори у нас, която да подсигурява самостоятелната им работа.

Според министъра на правораздаването те не са логистично самостоятелни все още от българската прокуратура. Йорданова добави, че идващите дни следва да бъде разгласен годишният отчет на европейската прокуратура, в който ще има данни и за България.

Очаквайте детайлности

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР