Има хиляди начини да оправдаем грешките си и никой от

...
Има хиляди начини да оправдаем грешките си и никой от
Коментари Харесай

Ексклузивно на 1 април: Федерер отразява турнир в София, Байдън научи български

Има хиляди способи да оправдаем грешките си и никой от тях няма да е толкоз обаятелен, колкото просто да се надсмеем над тях.

Само феновете на Българската национална телевизия имаха опцията да видят Джо Байдън - с шапка и леко набола брада - да приказва на български.



„ Това е моя неточност! “, споделя с усмивка Елица Николова, която от 7 години е в екипа, който дава отговор за всички надписи в новинарските излъчвания и настоящите излъчвания на Българска национална телевизия.

" Беше ми 80-ият ефир за деня. Може да ми се е сторило, че имат образна аналогия! "

Две минути по-късно Джо Байдън и новият му жанр по Българска национална телевизия към този момент обикаля Facebook и кара още хора да се ухилен.

Но това е единствено една от всички симпатични неточности.



Да объркаш името на човек като му добавиш някоя писмен знак, да изпишеш друго име, да представиш жена като мъж или противоположното – това са едни от най-честите неточности.

" Понякога би трябвало да изпишеш някакво име за 10 секунди и да го пуснеш до момента в който индивидът приказва - име, купа, служба. Много постоянно се позволяват неточности, тъй като в бързината, когато ти крещят „ Бързо! “, става огромно напрежение ", споделя Елица.

Радина Жекова и Роджър Федерер си наподобяват единствено по първата писмен знак на името. Въпреки това в един от ефирите на спортната емисия на Българска национална телевизия на Федерер за секунди му порасна руса коса.



Мариела Хубинова, ред 2. Това не е надпис от билет за театрална режисура на колежката ни от Пловдив.



" Когато би трябвало да въведеш доста бързо надписи в ефир, в бързината излиза заготовката. И вместо кореспондент на Българска национална телевизия, сме оставили под Мариела част от шаблона. Но и по-смели превъплъщения сме правили ", споделя Ели.

И поглеждаме към бащата майка.



" Бащата майка още веднъж е моя неточност. Късна емисия, след 11 часа ефир е малко мъчно да не се вършат неточности. Умора, доста часове ефирно време, стрес. Работиш от време на време на сляпо, инсталират се в последния миг тези репортажи, не виждаш текста и се получава това. "

Можем и да се хванем на бас, че идната " вест " е изненадала и русенци, и НАТО.



Но по-изненадани несъмнено биха били синоптиците, които са попаднали на идващия материал.

" Покойният дъжд ми е обичан! Отзад в кадър минаваше един духовник. 4-5 минути никой не видя, че дъждът вместо проливен е починал ", смее се Елица.



Упорито усилвам шанса в идващите вести да има още някоя симпатична неточност, тъй като подпитвам Ели тъкмо преди ефир, когато би трябвало да приготви надписите на цялата емисия.

" Всъщност доста хора подценяват работата ни. А се е случвало да стоим с часове на ефир. Когато стартира войната в Украйна влязох в апаратната в 10 сутринта и си потеглих в 23:30. За целия ден имах единствено 5 минути отмора. Всички изключителни ефири са такива. По време на изборните студиа да вземем за пример пускаме над 2 хиляди надписа. Шансът да сгрешиш нещо не е по никакъв начин дребен ", изяснява Ели.

Всяка неточност отива към сбирката на Ели, с цел да припомня, че от време на време една писмен знак трансформира целия смисъл и въпреки всичко няма неточност, над която да не можем да се надсмеем дружно като екип. Грешките на сътрудниците координатори от време на време са резултат на неточности и от репортерите, и от редакторите.



15 минути до ефир.

Пускаме Ели в апаратната.



А в случай че вие видите някоя неточност в идната емисия, усмихнете се. И ни я изпратете, с цел да се усмихнем дружно.

Честит 1 април!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР