Има ги в екшън филмите и фантастиката, в комиксите и

...
Има ги в екшън филмите и фантастиката, в комиксите и
Коментари Харесай

Сякаш гледаш портите на Ада: първата в историята снимка на черна дупка

Има ги в екшън филмите и фантастиката, в комиксите и разнообразни попхитове – черните дупки, галактическите портали към Нищото, окриляват човешката фикция откогато терминът се появява за първи път през 60-те години.

Фантазията беше нужна, тъй като за черните дупки съществуваха единствено художествени илюстрации и анимации. Досега. В сряда тази седмица, учените показаха пред света първата фотография на черна дупка.

„ Никога не съм виждал тази зала толкоз цялостна – с изключение на при рецесии “, споделя еврокомисар Карлос Моедас по време на конференцията в Брюксел, едно от няколкото места по света, на които беше показан резултатът по едно и също време.

Черната дупка се намира в центъра на галактиката Messier 87, в резюме M87 и отстои на към 55 милиона светлинни години от Земята. Масата й е изчислена на към 6,6 милиарда пъти масата на нашето слънце.

Снимката изобразява не самата черна дупка, а по – скоро нейната сянка. Тъмен кръг вътре в осветлен кръг с диаметър от порядъка на 100 милиарда километра.

Изграждането на това изображение е механически майсторско достижение. Учените споделят, че това е все едно да фотографираш от Брюксел обект с размер на синапено семе, намиращ се в американската столица Вашингтон.

Пръстенът се получава с помощта на деформиране на време пространството вследствие на гигантската гравитация на чурната дупка. Според учените вътрешният кант на кръга може да е акреционен диск, т.е. ротиращ се диск от материя, кръжащ към черната дупка. Можело обаче да бъде и така наречен релативистичен джет, поток частици, изтрелван от супер солидни черни дупки в галактическото пространство с невероятна скорост.

Засега наподобява, че фотографията изцяло се вписва в Теорията за относителността на Айнщайн.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР