Има формата на торта, но е солена; затова я наричат

...
Има формата на торта, но е солена; затова я наричат
Коментари Харесай

Тази рецепта я знам от моята свекърва и никога не ми омръзва да я правя: Убийствено вкусна солена торта

Има формата на торта, само че е солена; по тази причина я назовават „ солена торта “ и до каква степен това е успешно наименование, преценете сами, откакто се сервира и като главно ястие, и като ордьовър.
Рецептата не е лесна за осъществяване, само че усетът на продукта ще провокира и у най-взискателните ви другари възприятие на изключителна приятност и алчност! Необходимите артикули са впечатляващи на брой – цели 13 (включително подправките сол и черен пипер). Преди всичко си купувате 10 броя палачинки от магазина или си ги пригответе сами, както е показано на видеото.
Сега се заемате с плънката.

Обелвате 2 глави кромид лук и го нарязвате на ситно; още по-ситно нарязвате 2 обелени скилидки чесън и го прибавяте към лука; настъргвате от горната страна 1 домат и ги заливате с 3 с.л. доматено пюре. Разбърквате сместа и я изсипвате в съд с малко олио на дъното и оставяте продуктите да се задушат на несилен огън. Сега прибавяте 200 г кайма, която сте закупили или приготвили от смилано месо.
Наръсвате от горната страна с кимион и смилан черен пипер. Ако каймата е купешка не я солете, защото е била задоволително осолявана, до момента в който месото, което са ви смлели в магазина е безсолно. Наръсвате с към 60 г настърган кашкавал и добавяте – по избор – ситно нарязани свеж лук или/и магданоз.

Кога всичко това се задуши добре, махате съдът от нагревателната плоча. Докато тече процесът на задушаване, настъргвате 300 г тиквички и нарежете на ситно 2-те печени чушки. В съд с олио оставяте тиквичките да се задушат, едвам омекнат (ако съда е бил разгорещен авансово, това ще ви отнеме от 10 до 15 минути).
Смесвате омекналите тиквички с нарязаните печени чушки. Сега идва ред да подредите пластовете на солената торта. В намаслена форма за печене с преносим кръг или върху хартия за печене слагате първата палачинка. Намазвате я с 1 с.л. майонеза и слагате от горната страна втората палачинка, върху която слагате ⅓ от плънката с каймата (разделили сте я авансово на 3 равни части).

Идва ред на третата палачинка да я поставите върху каймата. Намазвате и нея с 1 с.л. майонеза. И слагате 4-та палачинка.
Върху нея пък намазвате от сместа задушени тиквички и печени чушки. (Плънката с тиквички сте разделили авансово на 2 равни части). Слагате 5-та палачинка и върху нея пласт (1 с.л.) майонеза. Покривате с 6-та палачинка и върху нея размазвате втората ⅓ част от плънката с каймата. Сега поставяте 7-та палачинка и от горната страна – 1 с.л майонеза. Покривате я с 8-та палачинка, върху която нанасяте втората половина от плънката с тиквички. Закривате я с 9-та палачинка; следва последната, пета с.л. майонеза и най-отгоре – 10-та палачинка.

Върху нея разстилате последната ⅓ от плънката с каймата и щедро поръсвате с към 140 г от настърганите 200 г кашкавал. Слагате по този начин запълнената кръгла форма в авансово нагрята фурна да се пече, като внимавате цветът на кашкавала да стане златист. Изваждате соленото ви кулинарно постижение от фурната и до момента в който е тортата е топла, я нарязвате на мечтаните по величина части – обезателно с изострен нож, тъй че палачинките да не се накъсат при рязането и се оформят гладки части.
Поднасяте и чакате възторженостти! Сигурни сме, че ще ги получите и по този начин ще бъдете възнаградени за положения труд!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР