Има един весел филм, наречен Луда надпревара“. Там куп звезди

...
Има един весел филм, наречен Луда надпревара“. Там куп звезди
Коментари Харесай

Луда надпревара

Има един радостен филм, наименуван „ Луда конкуренция “. Там куп звезди от величината на Упи Голдбърг, Роуан Аткинсън и Куба Гудинг младши попадат в поредност от комични перипети, в конкуренция за премия от 2 милиона $. Бясното им съревнование е същинско представление за група ексцентрични богаташи, които залагат за победител.

 В сходна обстановка са сложени и група учители от Ловешка област, минали в петък (20.11) тъй наречените образование за електронна инспекция на матури. След двучасово неенергично показване на навигацията, в един другояче елементарен и подсъзнателен уебсайт, всеки от обучаемите научи, че има задачата да се впусне в гневна конкуренция за инспекция на зрелостни изпити, в която би трябвало да отхвърли най-малко 100 изпитни работи за някакви си 10 дни. Състезанието в действителност си го бива, тъй като единствено тези, които са напълнили най-дебелите папки с тествани работи и са посочили най-високо качество (сиреч получили са минимум забележки) ще бъдат удостоени с достойнството да бъдат оценители в идната зрелостна акция. Само те ще получат и документ за напъните си в тази последна ноемврийска декада. Като в онази кино подигравка и тук има Биг Брадър – арбитрите, които зорко наблюдават за качествената инспекция и статистиците, които ранжират горките „ състезатели “ по броя на тестваните работи. За разлика обаче, от кино лентата, където разпоредбите бяха равни за всички, тук няма правдивост. Оказа се, че по-голямата част от конкуренцията е почнала още в средата на октомври, когато са проведени първите районни „ образования “. Затова в листата на Биг Брадър към този момент има хора, натрупали по сметката си не 100, а 200-300 работи. Както метафизичен поучава сентенцията на Мечо Пух „ колкото повече – толкоз повече “. Недоверието ражда върхове и храни упоритости.

 От петък шейсетината учители от ловешко са на пистата, няколко обиколки след другите, само че са в играта. Само смисълът на играта не е явен. Спочням си с какво разсипничество стартира процесът на въвеждане на зрелостните изпити. То бяха образования за оценители, то бяха образования за съставители на задания. Хотелски разкош и няколко дни работа от заран до късен следобяд. Всичко това с великодушна европейска поддръжка. Полза от вложените пари по този начин и не беше извлечена, тъй като тези обучителни курсове не попаднаха в подборните критерии на министерството през идващите години. Но най-малко имаше правдивост, доколкото въпросните тренинги предложиха еднакъв достъп на преподаватели от цялата страна.

 Сегашната обстановка е напряко гротескна. Стотици хора вземат участие в съревнование с друг старт, само че обединен край. Едни са разполагали със спокойствието на съвсем двумесечен период, други ще би трябвало да свършат същото единствено за 10 дни. Още повече, че периодите и условията са идентични, а наличието и компликацията напълно разнообразни. Времето належащо за инспекция за изпитна работа по биология, където липсват разширени свободни отговори или география, където в множеството случаи по тези въпроси не е писано е релативно постижимо, само че обемните работи по български език или непознати езици изискват несравнимо повече време. А дали поставените под стрес сътрудници разполагат с такова в извънредно късия период от едвам 10 дни. Защото тези хора имат задоволително служебни задължения – преподават в учебно заведение, готвят уроци, навлизат в „ сезона “ на контролните и класните работи, които изсмукват в инспекция съвсем цялото свободно време. Абсурдно е, само че предоставената инспекция на най-малко 100 писмени работи би трябвало да дели време както с тези учебни отговорности, по този начин и с домашната работа, която постоянно затрупват нежната част от сътрудниците. Кому е нужно, с цел да бъде позволен до инспекция на зрелостни работи един преподавател да бъде подлаган на сходен стрес? И не е ли тъкмо министерството институцията, която би трябвало да обезпечи успокоение и пълноценно образование на своите учители, в случай че желае да получи способени проверители на държавни зрелостни изпити? Вместо в ролята на Биг Брадър да гледа обезпокоеното бързане на късно стартиралите и „ сеира “ на тези, които, в устрема си да потвърдят изумителна продуктивност, няма да спрат да поверяват до затварянето на тестовата сесия.

 Хората елементарно кълват на подобаваща примамка. Учителите са също хора. Затова няколко стотин от тях са се впуснали в трескава конкуренция с неравностойни правила. В прословутата луда конкуренция от филмовата лента героите се сплотиха най-после, с цел да дадат урок на тези, които ги използваха като спортни кучета. В борбата за матурите няма да има обединяване, ще има спечелили, както го е възнамерявал Биг Брадър.

създател: Иво Райнов

Гимназия с преподаване на непознати езици „ Екзарх Йосиф I “ гр. Ловеч

Инфо: www.eratosten.wordpress.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР