Има един установен световен ред и той е установен след

...
Има един установен световен ред и той е установен след
Коментари Харесай

Проф. Баева: Да се върнем към стабилността на правилата, създадени след Втората световна война

„ Има един открит международен ред и той е открит след успеха над Хитлер. Този международен ред, който създаваше нескончаем интервал на спокойно общуване, стартира да се разклаща . Социализмът стартира да заглъхва като опция. На негово място се възражда друга опция - на либерализма, това е консервативно-националистическата опция. Това докара до опити за образуване на нова международна система с повече от два силови центъра. Това е повода за всичките разтърсвания “. Коментарът пред БНР е на проф. Искра Баева, учител по история в СУ „ Св. Климент Охридски “. 

По думите ѝ Русия е трансформирала радикално образа си и е придобила характерностите на консервативна имперска мощ

„ Това я опълчва на демократичния Запад. Но този демократичен Запад има съперници и в самия Запад. В момента следим огромно идеологическо опълчване сред либерализма и националистическия консерватизъм . В положението на неустановеност се раждат искрите. Не би трябвало да се изобретяват нови правила. Трябва да се завърнем към стабилността на разпоредбите, основани след Втората международна война. Световните водачи би трябвало да признаят това и да признаят, че светът е преносим “. 

В предаването „ Събота 150 “ проф. Баева добави: 

Китай е главната заплаха. Не Русия . Западът някак желае да влезе още веднъж в остарялата борба, която е спечелил от Студената война. Но светът се е трансформирал “. 

Според нея администрацията на американския президент би могла да откри правилния път за продължение на политика, която ще резервира Съединени американски щати като водеща мощ в света, само че не единствената

Историкът разяснява и тематиката за демокрацията - „ от официална позиция доста страни са демокрации, само че всъщност не са “: 

„ Демокрацията е хубаво нещо. Може и да е демократична, може и да е консервативна. Затова  би трябвало да се гледат ползите на света, а не толкоз идеологическото опълчване “. 

Интервюто с проф. Искра Баева можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР