Има един интересен мит, че жените виждат много по-добре на

...
Има един интересен мит, че жените виждат много по-добре на
Коментари Харесай

Невероятният боен успех на Нощните вещици от Втората световна война

Има един забавен мит, че дамите виждат доста по-добре на мрачно и се оправят чудесно със забелязването на цветове. От друга страна мъжете се концентрират по-добре с бързо движещи се обекти, което постоянно ги прави по-добри водачи в избрани случаи. Говорейки обаче за зрение и нощно зрение, дамите сигурно печелят. И доказателството за този факт може да бъде направено с общителното подпомагане на „ Нощните вещици “. Това е 588-и нощен полк с особени заслуги на съветския фронт.

Събраните дами нямали право да употребяват модерната бойна авио техника на Съюз на съветските социалистически републики. Вместо това трябвало да употребяват мудни и бавни самолети, които нямат никакви преимущества по време на въздушен дуел. Дамите бързо осъзнали, че няма по какъв начин да вършат набези денем, откакто летящите консерви можели да бъдат обстрелвани от безусловно всеки и прецизен удар с прашка можел да аргументи съществени вреди.

 Po-2

Снимка: By Douzeff – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4877389

Таванът на полета също не бил изключително добър, с цел да последва безвредно издигане на по-сериозна височина. Парашутите също не участвали в бойното снаряжение заради простата причина, че в случай че самолетът е ударен, никой няма да може да се избави с парашут. По тази линия никой не го носил. В името на историята е редно да отбележим, че в борбата против нацизма не е имало полово разделяне.

Очевидно е, че въпросната техника няма никакъв късмет да бъде конкуренция на могъщия Месершмит. Битката денем щяла да приключи с цялостен погром и трябвало да се приложи нова тактика. Първото и най-важно е, че нощните вещици избирали да извършват своите задачи през нощта. Макар и студът да е бил тестване за всяко създание, самолетите изпълнявали задачи към 12 до 14 часа на вечер. Практически трябвало да се връщат, да заредят с нови бонби и стартират назад в идната посока.

 Planes_Used_By_The_Night_Witches_and_The_Luftwaffe

Снимка: By Steven Prowse – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83642167

Друга забавна тактичност е потреблението на дребни обединения от 3 самолета. Обикновено при нападението би трябвало да се сътвори някакво прикритие, само че откакто липсвали даже тъкмо калибрирани картечници, дамите употребявали звуковата преграда. Под булото на вечерта и малко преди стартирането на бомбите, два от самолетите ще трансформират внезапно курса, обърквайки в допълнение Противовъздушна отбрана защитата. Трябва да прибавим и още нещо – всеки аероплан имал единствено по една бомба и е било целесъобразно да падне в задачата.

Интересното е, че нощните вещици се оказват не просто рисков съперник, а гибелен. Гениалната им тактичност е приложена неведнъж и в редица случаи дава резултат. Друг е въпросът, че човек би трябвало да обърне внимание още веднъж на техниката на полет. Дамите не са се обезкуражили, а просто са намерили решение да употребяват по най-хубав вероятен метод всички средства за победа. Нощните вещици са направили към 30 000 полета и са хвърлили към 23 000 тона бомби по немските сили. Представете си какво са могли да създадат с по-съвременни самолети.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР