Има един ден в годината, в който България изглежда така,

...
Има един ден в годината, в който България изглежда така,
Коментари Харесай

Радев: 24 май е празник , който е безспорен и България изглежда така, както искаме да я видим

Има един ден в годината, в който България наподобява по този начин, както мнозина желаеме да я забележим. Има един празник, който е неоспорим. В Деня на светите братя Кирил и Методий смъкваме доспехите, зарязваме злободневните полемики, пози и трофеи, крачим дружно в шествията, млади и остарели, възпитаници и учени. В небрежното поле на науката, всички сме възпитаници цялостен живот. Това съобщи президентът Румен Радев в тържественото си слово във връзка 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, българската култура и културата.

На 24 май всички българи имаме мотив да почувстваме уюта на нашия роден език - в него се завръщаме като наш дом в мислите си, даже в случай че сме надалеч от родината си. Ние живеем в езика и той живее в нас, съобщи още Радев.

Той също по този начин поздрави българския публицист Георги Господинов за литературната премия " Букър " за романа му " Времеубежище ". По думите му това е самопризнание и за него, само че за българската книжовност и просвета, както и най-хубавият подарък за него.

" Нека бдим над езика. Нека през днешния ден да вършим езика богат и експресивен най-малко толкоз, колкото на нашите прародители ", съобщи президентът.

Държавният глава акцентира, че за първи път вижда толкоз доста хора, излезли да почетат този празник.

" Убеден съм, че духовният напредък, който залива улиците и площадите е поръчител, че като народ ще превъзмогнем всяко тестване, че България ще бъде още по-силна и единна в духовните тествания ", приключи Радев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР