Има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от

...
Има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от
Коментари Харесай

Здравната министърка Галя Кондева: Има необходимите количества ваксини срещу коклюш

Има задоволително ваксини против коклюш за деца на възраст от два месеца до две години, които са най-уязвими от болестта, увери в комисията по опазване на здравето служебния министър доктор Галя Кондева. До края на тази седмица има опция за импорт на още 2000 дози, като наличните сега са общо 650.

До понеделник у нас има положително имунизационно покритие за коклюш – 92,4% през последната година, добави здравият длъжностен министър.

314 са случаите на коклюш у нас от началото на годината.

Най-много болни има в София – 214. Регистрирани случаи има в 17 области на страната. Над 750 дози ваксини са обезпечени в аптеките.

Д-р Кондева съобщи, че са изпратени указателни писма до районните здравни инспекции, Българския лекарски съюз още при започване на април, като е посочено, че всички персонални лекари би трябвало да създадат обзор на лицата, подлежащи на имунизация.

Кондева обърна внимание на това, че всеки болен от коклюш би трябвало да предстои на изолацията в дома си за не повече от 30 дни. Неболедувалите и неимунизираните се слагат под здравно наблюдаване до 14 дни, съгласно разпоредба от номер 6 от 2019 година. Според тази разпоредба при поява на коклюш в детска ясла, засегнатите лица се слагат под наблюдаване до 14 дни, като засегнатата група се слага под карантина за същия период.

На въпрос каква е цената на един PCR тест за коклюш, здравният министър изясни, че е сред 25 и 30 лева Тя още веднъж повтори, че има обезпечени проби, само че пациентите би трябвало да дават отговор на избрани критерии.

„ Няма да отрека, че доста се надяваме на идните почивни дни, с цел да ограничим разпространяването в учебните заведения “, сподели още Кондева. Тя увери, че Министерство на здравеопазването поддържа тясна връзка с Министерството на образованието за отбрана на учащите и попречване на суматоха.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР