Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не

...
Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не
Коментари Харесай

Захариева: Между София и Анкара има дипломатическо напрежение, но то не е породено от нас

Има дипломатическо напрежение сред България и Турция, само че то не е предизвикано от нас. Това заяви пред БТВ външният министър Екатерина Захариева. По думите й освен Турция, само че и други страни стартират да употребяват религията
като част от политиката. Според нея това е доста рисково за целия свят и очевидно никой не си дава сметка.

Разбира се, че сме ядосани, тъй като изборите идват и се организират, само че има идващ ден. Утре към момента ще бъдем съседи, той към момента ще бъде министър, министър председателят Брисов ще бъде министър председател.

Така външният министър Екатерина Захариева разяснява пред bTV изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна интервенция е изменен Законът за вероизповеданията у нас.

„ За страдание, не го вършат за първи път. Очевидно стартира да става система “, уточни тя.

Захариева напомни, че и предходни години преди избори е имало сходни изявления от турска страна.

„ Тази година два дни преди изборите им още веднъж имаше погрешно, безусловно недопустимо и никога не подобаващ на истината изявление. Отново на протест “, посочи тя.

По думите ѝ, Чавушоглу явно се пробва да активизира поддръжка за изборите и то в регион, където има турци и от България. Борисов изиска опрощение от турския външен министър и... „ Не единствено в Турция, само че и на други места стартира да се употребява религията като част от политиката.

В България живеем в мир и съгласие и даже не се замисляме какво изповедание нашият другар изповядва “, акцентира външният министър. „ Този тренд, да използваш религиозните тематики за политика е извънредно рисков “, добави тя.

„ Нека да забележим като минат изборите дали няма да размислят. Според мен най-лесното нещо би било Турция да се извини за това изявление “, сподели Захариева.

Вицепремиерът уточни, че Бойко Борисов има положителни връзки с Ердоган. „ Аз имам доста положителни връзки с сътрудника Чавушоглу. Ние се чуваме в действителност по доста тематики “, съобщи тя. Тема, по която са разговаряли по телефона, е бил и Законът за вероизповеданията.

„ Аз изрично не го одобрявам като напън. Ако той си мисли, че ми е оказвал напън, това си е негов проблем “, съобщи Захариева. По този въпрос двамата са разговаряли през декември. „ Разговорът беше безусловно учтив и добросъседски “, разкри Захариева.

Тя обяснила на Чавушоглу, че законът не е ориентиран против мюсюлманите, тъй като и християните и другите вероизповедания, са реагирали остро. Вицепремиерът съобщи още: „ Не са се чували президентът Ердоган и министър председателят Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР