Има бум на измамите във Фейсбук, където през вече откраднати

...
Има бум на измамите във Фейсбук, където през вече откраднати
Коментари Харесай

Експерти по киберсигурност: Не се доверявайте сляпо на всеки мейл

Има взрив на измамите във Facebook, където през към този момент откраднати профили измамниците стартират да пишат на другари и да им желаят данни, кодове за верификация. Това се прави за кражба на данни, кражба на профили, достъп до банкови сметки. Това сподели Кирил Григоров - специалист от Българска асоциация по киберсигурност, в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Хората би трябвало да бъдат бдителни при приемане на съмнителни имейли, приканващи към незабавни дейности. „ Много е значимо от кое място получавате имейла. Искането за въвеждане на някакви данни също би трябвало да увеличи вашето внимание ", разясни Кирил Григоров.

Не са необичайност и сантименталните измами, уточни той. „ Сумите нормално са много огромни, доста постоянно се стига и до случаи, в които хората си залагат даже жилищата, с цел да могат да платят на лицето, което злоупотребява с възприятията им ", изясни Григоров.

Експертът по киберсигурност Владислав Венев акцентира, че всичко в интернет би трябвало да бъде верифицирано и доказано най-малко от два източника, тъй като измамниците залагат на доверието на потребителите. Ако да вземем за пример човек получи мейл от банката си, той би трябвало да се свърже с неин клон и да ревизира дали в действителност би трябвало незабавно да даде някакви свои данни. „ Не бива да се доверява непринудено и изцяло - въпреки всичко би трябвало да се помни, че „ положителните послания водят към пъкъла ", сподели още той.

Официалните данни демонстрират, че за последната година и половина онлайн измамите възлизат на 256 милиарда евро, само че съгласно Владислав Венев сумите са по-големи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР