Има аптеки, които съществуват само за реекспорт на лекарства, и

...
Има аптеки, които съществуват само за реекспорт на лекарства, и
Коментари Харесай

Марешки: Има аптеки само за реекспорт и фалшиви рецепти

Има аптеки, които съществуват единствено за реекспорт на медикаменти, и такива, които изписват подправени предписания, изплащани от здравната каса. Това разгласи пред Нова тв водачът на партия Воля Веселин Марешки, притежател на едноименната верига аптеки, във връзка сигналите, че липсват редица лекарства, главно свързани с лекуването на COVID-19`

" Много аптеки, мога да настоявам, живеят единствено с подправено изписани предписания, даже сами си пишат рецептите, само че няма по какъв начин да се наблюдава. Това е 100% облага, здравната каса изплаща. Става дума за ужасно доста пари, някой източва тези пари. Примерно някой седи и написа единствено този месец предписания за 100 000 лв., смятайте “, сподели Марешки.

Според Марешки в здравеопазването има мафия, която има интерес от поддържането на безпорядък в системата. Няма да има и държавна верига бензиностанции, мафията няма да разреши, сподели още депутатът.

През последната седмица всеки втори сигнал на платформата за изчезнали лекарства е за нискомолекулярен хепарин, азитромицин и медикаменти, свързани с лекуването на Covid, уточни пред БНР Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти.

Причината съгласно нея е ясна - презапасяване и непълен импорт, съответно при един от доставчиците на нискомолекулярен хепарин. " От аптеките изчезват антибиотици, трансформирали се в известни и разпознаваеми. Същевременно са налични съдържащи същата съставна част лекарства. Подобен е образецът и с неналичията на аспирин - има над 20 продукта, само че се изчерпват единствено един или два от тях, тъй като са част от официални или неофициални протоколи за лекуване на Covid.

В сходни обстановки би трябвало да се търсят различни, изключителни доставки, акцентира Маринкова. От Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти предлагат промяна в Закона за здравето, касаеща ексклузивен импорт при епидемиологична конюнктура.

От асоциацията обявиха, че всяка година 500 типа медикаменти се деригистрират от българския пазар. " Евтини медикаменти с стабилно ползване изчезват от страната и трансформират българите в аптечни туристи. Много от тези лекарства се дерегистрират от българския пазар, тъй като не устоят на огромния ценови напън и дребния пазар. Това не устройва вносителите ", изясни Маринкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР