> ИлюстрацияМъжът твърди, че то го е нападнало изведнъж, без

...
> ИлюстрацияМъжът твърди, че то го е нападнало изведнъж, без
Коментари Харесай

Асеновградчанка осъдена да плати обезщетение на съгражданин, ухапан от кучето й

 > Илюстрация
Мъжът твърди, че то го е нападнало внезапно, без никаква причина. Животното било извънредно настървено и го захапало в региона на корема. Потърпевшият бил облечен с доста дебели облекла, което попречило да бъде раздрана кожата му. Асеновградчанинът се изплашил доста и изпитал мощна болежка. В това време се появила жена, която повикало кучето и то отишло при нея. Впоследствие потърпевшият схванал, че това е собственичката, под чийто контрол се намира животното.От захапването му била нанесена сериозна рана.

Причинените увреждания са разказани в съдебно-медицинско уверение от идващия ден – охлузване и кръвонасядане по предната коремна стена. От деня на случая мъжът е в стрес, съвсем не спи, разтревожен е и непрестанно се оглежда, когато върви пешком, се споделя в правосъдния акт от Районен съд-Асеновград.

Причина за държанието му е страхът от наново нахлуване от друго куче. Страхува се както за себе си, по този начин и детето си. Раната на потърпевшия не е могла да зарасне в продължение на два месеца, макар оказваната непрестанна здравна помощ.  С тези претекстове асеновграчанинът се обърна към съда с молба дамата да бъде наказана да му заплати сумата от 2 500 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди, породени от нахлуване и захапване от куче, намиращо се под неин контрол, " написа Актуално ".

Собственичката на четириногото пък решила да оспорва напълно предявения иск. Тя твърди, че познава мъжа още от лятото на предходната година, когато той неведнъж влизал в двора им, защото правил ремонт в един от етажите на къщата. През това време кучето й е било вързано. В документа се разказва, че то е домашно, добре гледано, привикнало е с хора и не е нападателно, даже се радвало, когато мъжът влизал в двора. Въпреки това, потърпевшият го дразнел посредством подвиквания, издаване на характерни звуци и жестове.

Аргументите на сосбтвеничката на четириногото са, че нападнатият и ухапан от животното мъж е " съпричинил вредоносния резултат ". От събраните доказателства и след разпит на очевидци, Районен съд-Асеновград реши да отсъди делото в интерес на пострадалия. Жената е осъдена за това, че не е упражнила контрол над кучето си, заради което е виновна за случилото се и дължи обезщетение. В последна сметка сумата, която собственичката на четириногото ще заплати, е 1 500 лв.. Размерът на компенсацията е избран на база болките и страданията, претърпени от потърпевшия, които в началото са били по-значителни, а след това са отзвучали и нуждата от посещаване на лечебно заведение.

Под значение са взети и продължителността на оздравителния развой от към 15 дни и събитието, че не са останали трайни увреждания на здравето на потърпевшия и не са предизвикали неспособност за осъществяване на нормалните ежедневни действия. За размера на компенсацията са взети поради и претърпените отрицателни страсти, като е изпитан боязън, както и, че всички болки и премеждия са били нормални за сходни увреждания. От друга страна, не са събрани доказателства, че мъжът е предизвиквал кучето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР