> ИлюстрацияИван Гешев и министърът на околната среда и водите

...
> ИлюстрацияИван Гешев и министърът на околната среда и водите
Коментари Харесай

Сагата с италианския боклук води във Варна главния прокурор и министъра на околната среда и водите

 > ИлюстрацияИван Гешев и министърът на околната среда и водите Емил Димитров през днешния ден идват на Пристанище Варна-Запад, оповестиха за Varna24.bg от Апелативна прокуратура във Варна.

Визитата е във връзка със абсурда към складираните на варненското пристанище контейнери с отпадък от Италия. Очаква се през днешния ден да бъде взето решение за извозването на отпадъците от зоната.

Както медията ни заяви, на 30 януари 2020 година, Районната прокуратура във Варна стартира инспекция и оглед на още 102 контейнера с боклуци от Италия, които са складирани на  пристанище Варна-запад. В огледа участваха и проверяващи служители на реда от ОД на Министерство на вътрешните работи и представители на ДАНС, митница и Регионална инспекция за опазване на околната среда, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Новите 40-футови контейнери са открити в хода на следствието по формираното досъдебно произвеждане на 16 януари тази година. Както осведоми тогава на брифинг Районната прокуратура във Варна, делото се води по член 353г, алинея 1 от Наказателния кодекс и е във връзка разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. година Този текст  засяга наказателната отговорност на всеки, който в нарушаване на открития ред придвижва боклуци през границата.

Изпращачът и на тези 102 контейнера е същият - компания " Дентиче пантелоне “  от град Салерно. Същият е и получателят на товара - компания " Блацион “ ООД, която е записана  в София.

Огледът трябваше да откри дали още веднъж е налице разминаване сред посоченото в митническите документи и действителното наличие на контейнерите. Както към този момент осведоми пресцентърът на Апелативната прокуратура, товарът е манифестиран като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на краткотрайно предпазване до 90 дни, както и първите 25. Срокът на краткотрайното предпазване обаче е изминал. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна транспортьор " Maersk “ за 28 от тях.

Втората пратка с италиански боклуци стартира да идва на 21 октомври предходната година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера. 

При отварянето на част от първата пратка с италиански отпадък в наличието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, митница и Министерство на вътрешните работи се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени боклуци, а не заявените пластмасови и каучукови. Тогава беше открито също, че италианският отпадък не е превозен във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното произвеждане за контейнерите с боклуци от Италия, което се управлява от Районната прокуратура във Варна, е взето на специфичен контрол от Апелативната прокуратура в осъществяване на  предписание на основния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев. След разпореждането административният началник на Апелативната прокуратура във Варна дефинира контролен прокурор, който  оказва методическа помощ и следи за срочното и качественото осъществяване на следствието.

През миналата седмица стана ясно още, че България и Италия стягат ограниченията против вноса на противозаконен отпадък. За това се договориха министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Джузепе Конте, който бе на публично посещаване в София.

Двете страни стартират взаимно следствие по какъв начин италианският отпадък е пристигнал у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР