Илюстрация28-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност на 5

...
Илюстрация28-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност на 5
Коментари Харесай

Заради влошено здраве пускат под домашен арест обвиняем за държане на наркотици и прекурсори

 Илюстрация
28-годишният мъж е бил притеглен към наказателна отговорност на 5 септември. Според обвиняването, той е държал в квартирата си марихуана с тегло 2,87 гр. и прекурсори, материали и уреди за произвеждане на наркотични субстанции. Обвиняема по същото досъдебно произвеждане е и Елица П., на която преди седмица съдът промени мярката за неотклонение.

Тихомир е изискал от Окръжния съд във Варна да анулира ареста му. Първата инстанция е оставила молбата му без почитание. Сега той апелира пред Апелативния съд с претекста, че в домашни условия ще получи по-добро лекуване на сърдечно-съдовото си заболяване.

Представителят на Апелативната прокуратура напомни, че се проверява тежко закононарушение. Тихомир към този момент е бил осъждан за сходно действие, откъдето обвиняването извежда заплахата още веднъж да престъпи закона. От друга страна болестта му не изключва задържане под стража.

Защитата на обвинения обаче смята, че заболяването прогресира и има потребност от непрестанно лекуване, каквото в местата за отнемане от независимост не може да получи.

Съставът на Апелативния съд заключи, че по делото има задоволително данни за съпричастността на мъжа. След постановеното отнемане от независимост за период от 1 година и 8 месеца, наложено с предишна присъда, е видно, че наказването не е постигнало предпазен и превъзпитателен резултат.

От друга страна, Тихомир е в ареста към този момент три месеца. Този интервал, както и актът на изземването на материалните доказателства понижават риска той да извърши закононарушение. Разглеждайки здравната документи на Тихомир и мненията на специалистите, актуалната инстанция стигна до извод, че фактически здравословното му положение е влошено. В ареста не може да се обезпечи среда, която да ограничи рисковите фактори, каквито са предписанията на медицинските експерти.

Така, занижената заплаха от осъществяване на закононарушение и влошеното здраве дадоха учредения на Апелативния съд да промени мярката за неотклонение на Тихомир И. Обвиненият в държане на наркотично вещество и прекурсори ще търпи домакински арест, следен с електронно наблюдаване.

Определението на въззивната инстанция е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР