Илюстрация Увеличаване Смаляване През миналата година в България са се

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване През миналата година в България са се
Коментари Харесай

За правото на работещия родител

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
През предходната година в България са се родили малко над 62 хиляди бебета съгласно формалните данни на Националния статистически институт. Българските фамилии отглеждат още съвсем 1.3 млн. деца. В навечерието на 1 юни - Международният ден за правата на детето, " Капитал " напомня кои са главните права на техните работещи и бъдещи родители.

Бременност и ин витро

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък -Всяка бременна жена или в напреднал стадий от процедура ин витро има право да отсъства от работа за часовете, в които са й планувани медицински прегледи. За тях е неразрешено полагането на нощен и ексклузивен труд. Те могат да бъдат командировани единствено след експлицитното им документално единодушие.

-Работодателят не може да разпорежда на бременни дами и такива в напреднал стадий от процедура ин витро да извършват работа, която заплашва здравословното им положение и сигурността. В случай че работата е несъответствуваща за положението им, работодателят подхваща или ограничения за краткотрайно пригаждане на изискванията за труд, или за краткотрайно пренасяне на служителката на друга работа.

-Бременни дами и майки на деца до 3 години не могат да бъдат уволнени с изключение на с категорично позволение на инспекцията по труда при строго избрани случаи като закриване на предприятието и други

-Всяка бременна жена има право на отпуск за бременност и раждане от 410 дни, от които 45 дни са наложително преди избрания термин на раждането.

-Всеки татко има право на 15 дни отпуск при раждане на дете, който стартира да тече от изписването му от болничното заведение.

Прехвърляне на майчинство

-След приключване на отпуска от 410 дни за бременност и раждане всяка майка има право на спомагателен подобен до навършване на две години на детето. Обезщетението за втората година майчинство е 380 лева на месец.

-След като детето навърши шест месеца , останалата част от отпуска може да бъде трансферирана на неговия татко. Отпускът след първите 410 дни може да се употребява и от бабите и дядовците на детето, в случай че работят по трудов контракт.

Завръщане на работа след майчинство

-Всяка служителка, която се завърне на работа след майчинство, само че към момента кърми, има право на отпуск за кърмене по 1 час два пъти на ден или два часа едновременно, до момента в който детето навърши осем месеца. В случай че детето е недоносено или са близнаци, позволените часове са три. След навършване на осем месеца дневно се поставя един час за кърмене от работното време, до момента в който доктор реши, че детето би трябвало да бъде кърмено.

-След завръщане на работа от отпуск по майчинство родителят има право да предложи промени на продължителността и разпределението на работното му време за избран период, което да улесни завръщането му, и те би трябвало да бъдат взети под внимание, в случай че съществува такава опция в компанията.

-Всяка майка на дете до 6 години има право да изиска да работи надомно, след което да й се обезпечи работата, която е изпълнявала преди този момент. В случай че съответната работа не може да бъде осъществявана надомно, тя има право да излезе в неплатен отпуск и да работи надомно при различен шеф, а след спиране на неплатения отпуск да се върне на същата позиция. Правото на такава работа може да бъде употребено и от бащата, ако майката не може да се възползва от него.

-Майка на дете до 6 години или на дете с увреждане може да поставя нощен и ексклузивен труд единствено при категорично документално единодушие. Когато детето е до 3 години , тя може да бъде командирована единствено с категорично документално единодушие.

-Всеки от родителите до навършване на 8 години на детето има право на 6 месеца неплатен отпуск за развъждане на деца след приключване на майчинството, който може да бъде употребен едновременно или на части. Всеки от родителите може да трансферира 5 от своите 6 месеца на другия родител.

-Всеки родител има право на 40 дни годишно болничен за гледане на болно дете. Отделно от това е очакван и отпуск за гледане на крепко дете, ако е наложена карантина в детската градина или учебно заведение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР