Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата Freedom House: Демокрацията

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата Freedom House: Демокрацията
Коментари Харесай

Самотната битка на един млад журналист

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Още по тематиката
Freedom House: Демокрацията в България пада до равнището от 2003 година

Най-лоши са резултатите за корупцията и положението на медиите, като организацията не вижда вяра за усъвършенстване при медиите
11 апр 2018
Freedom House: България е свободна, само че с предпоследен резултат в Европейски Съюз

Страната ни резервира миналогодишния резултат в новата ранглиста за свободата в света на авторитетната неправителствена организация
16 яну 2018
Зов за помощ

Глобата на Комисията за финансов контрол може да докара до закриването на врачанския вестник " ЗовNews "
24 яну 2015 Две каузи за засегнатост и клюка в Плевенския съд и общо 130 тъжби, подадени в полицейското ръководство на Червен бряг в границите на една година. Това е равносметка на 28-годишния публицист Христо Гешов за неговите следствия и изявления, разобличаващи локалната власт в Червен бряг. В тях се показват документирани обстоятелства за корист с власт и общински средства в ущърб на жителите. От самите жители обаче поддръжката, доколкото журналистът я получава, е под сурдинка.

Общинска власт на прицел

Репортаж в " Господари на ефира " и присъединяване на Гешов като посетител в " Шоуто на Слави " изостриха публичното внимание към неговия случай. Той притегли екипите на предаванията с публикуването на отворено писмо до медиите, в което твърди, че той и фамилията му са подложени на напън и принуда след разкритията му за нередности в червенобрежката община. За тях той е разказал в общо четирите излъчвания до момента в основания от него YouTube канал, по който води предаването " На прицел ".

Червен бряг е дребна община в Плевенска област с население близо 30 хиляди души. Има 28 общински съветници и две медии - вестник " Червенобрежка естрада ", който е единствено 4 страници, и кабелната телевизия ЕТА. И двете получават финансиране от общината и по тази причина заобикалят да се забъркват в неприятности с нея. По тази причина нелицеприятни обстоятелства за общинските каузи могат да се научат само от интернет предаването, което Христо Гешов прави от няколко месеца. Усилията му не са отишли на вятъра - на инат на мълчанието на локално равнище, информацията му влезе в две следствия на " Нова телевизия " за дейности на предходната и сегашната общинска власт, които провокираха инспекции. " Това, което желая, е кметът и съветниците да не се крият, а да дават отговор на значимите въпроси, свързани с изразходването на общинските пари. "

Разкритията за злоупотреби на сегашния кмет на Червен бряг – Данаил Вълов, повдигнат като самостоятелен претендент от Гражданско обединяване за развиване на Червен бряг (ГОР-ВМРО) и подсилен от редица партии (АБВ, БДЦ и " Реформаторски блок " ), както и на общински съветници, са последвани от каузи за засегнатост и клюка. Едното от делата, което спечелил неотдавна, е поради обява в блога му под заглавие " Кмет краде вода и не заплаща налози. " В нея описах по какъв начин компанията на кмета, която в този момент се ръководи от неговата брачна половинка и от щерка му, бе хваната от ВиК - Плевен, да краде вода посредством противозаконна тръба ", описа Гешов и посочи, че огласените от него данни са от констативния протокол на ВиК. " Фирмата също така не е плащала налози на ръководената от кмета община, които възлизат на 80 000 лв. ", добави журналистът.

Гешов печели и заведено от общински консултант дело - също за засегнатост и клюка.
Документ
Оригиналното писмо от Община Червен бряг

За натиска върху него свидетелстват 130-те тъжби, подадени в полицията в Червен бряг, съвсем всички от които са за това, че тормози общинските чиновници на работните им места, като им задава въпроси. След всяка тъжба Гешов е викан в полицията. Неотдавна неговата майка, която е работела в общинската ясла " Щастливо детство " като " асистент кухня ", е била подканена от и.д. шефа на детското заведение да напусне. Гешов е изцяло наясно, че няма да си откри работа в Червен бряг. Затова работи в различен град.

След публикуването на отвореното писмо, в което споделя за натиска над фамилията му, още веднъж е привикан в локалната полиция - да подпише протокол, че няма да приближава детската ясла, тъй като е уронил престижа й. Той отхвърля.

Емблематичен случай, за който журналистът споделя през 2017 година и който влиза в националните медии, е този за общински чиновници на високи постове, чиито къщи се оказват най-подходящи за включване в програмата за саниране на държавното управление. Става дума за ръководителя на общинския съвет инж. Ивайло Иванов, секретаря на общината Николай Недков и шефа на " Дирекция строителство и архитектура " Евгени Тошев - планувано е многофамилните им къщи да бъдат санирани с близо 300 хиляди лева без Данък добавена стойност от бюджета. Министерството на районното развиване, което ръководи програмата, препраща събраните документи към Комисията за попречване и определяне на спор на ползи. В случай че поради разгласяването на абсурда Министерство на регионалното развитие откаже да отпусне предвидетите средства, солидната сума ще би трябвало да бъде покрита от бюджета на общината.

Неприятни за локалната власт са и разкритията на Гешов за преплетени с властта роднински ползи. Дава образец със сина на ръководителя на общинския съвет, който е и общински консултант, а в същото време и подизпълнител на социална поръчка за доставка на ток за общински структури, решили да скапват договорите си с ЧЕЗ.

Казусите в предаванията му са повече. " Капитал " също изпрати въпроси на общината по изнесено от него, в това число за оказвания му напън, само че до публицистичното привършване на броя не получихме коментар. Те пристигнаха по-късно и ги прибавяме във онлайн изданието (виж карето в края на текста).

Христо Гешов твърди, че това, което желае, е кметът и съветниците да не се крият, а да дават отговор на значимите въпроси, свързани с изразходването на общинските пари. Настоява и за одит на общината, който да установи с обстоятелства и цифри резултата от работата й, а също и дали има спор на ползи измежду тези, които я ръководят.

По думите му в ръководството на Червен бряг няма политическо разделяне сред представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и групата на кмета. Споразумяват се по какъв начин да си разпределят общинските запаси.

Дали си заслужава

Христо Гешов е роден е в Червен бряг. Въпреки всичко избира да остане да живее там. Затова гледа на борбите, които води, като на средство за нормализиране на живота в града. Получавал е закани и напън и от предходната общинска власт, доминирана от ГЕРБ, чиито жанр и способи бяха разобличени в следствие на Нова телевизия, а деятели на партията в града след това бяха наказани. Признава, че преди да стартира да осветлява протичащото се в общината при настоящето управление, е работил за нея като PR на цивилен контракт. Напуска напролет на предходната година. " Причината е, че моите визии и разбирания се разминават напълно с това, което следим най-много в последната година. Ако някой има упоритостта да владее всичко и всички, аз желая да притежавам себе си, да пребивавам свободно, да изричам свободно мнението си и да виждам развиване в затъващия наш град ", написа тогава във фейсбук и заявява, че в бъдещите си инициативи ще продължи да работи в полза на съгражданите си, като ги приканва да му изпращат отзиви и сигнали.

Общинските съветници го нападат, че се е самопровъзгласил за публицист и има приблизително обучение. Той е учил две години публицистика във Великотърновския университет, по-късно прекъсва. Днес още веднъж се е записал в университета, само че компетентност " Връзки с обществеността ".

Журналистите не се самопровъзгласяват - те стават такива, в случай че съблюдават етичните стандарти в специалността и почитат обстоятелствата. Делата, които печели Гешов, са доказателство, че не си разрешава да ги манипулира. В профила на предаването си " На прицел " в интернет е написал, че то застава на страната на елементарния българин, поданик.

Да се изправиш против властта в един дребен град изисква доста повече храброст, тъй като и следствията са по-сериозни и дълготрайни - за теб и фамилията ти. В огромните градове и на първо място в София публицистите към момента разполагат с повече лостове за отбрана и колегиална взаимност.

" Лиших се от доста неща в най-хубавите си години - да не мога да изляза на никое място, тъй като съм под лупа ", споделя Христо Гешов. Засега не обмисля вид самият той да се включи в политиката, само че твърди, че има честни хора и експерти, с които би могъл да опита. Не е сигурен обаче " дали този град си заслужава... ". Въпросите на " Капитал " до кмета на Червен бряг Данаил Вълов и неговите отговори

Г-н Вълов, апелирам Ви да коментирате изнесената от журналиста Христо Гешов информация. Документите показани от него свидетелстват за съществени злоупотреби. Как ще коментирате това?
- Относно " документите ", с които казвате, че разполагате с помощта на " журналиста " Христо Гешов Ви известявам, че в случай че ги изпратите, ще Ви отговоря съответно и в детайли.

Защо не давате конференция по поставените въпроси свързани с работата ви като кмет, и надлежно за активността на общинския съвет в личния си град, а се отчитате в Плевен, в локалната Българска телеграфна агенция?
- По идващото питане, първо Ви обръщам внимание, че кметът не дава отговор за работата на общинския съвет, затова няма по какъв начин да се регистрирам. Пресконференциите, които давам в Българска телеграфна агенция Плевен, постоянно са налични и на тях участват (поканени са) представители на всички медии в Община Червен бряг.

Твърди се, че съвещанията на общинския съвет в Червен бряг са недостъпни за публицисти. Вярно ли е това?
- Както към този момент споделих, за активността на Общинския съвет, дава отговор неговия ръководител. Аз мога да подсигурявам за това, че сесиите са открити и налични, освен за публицисти а и за жители.

Общината в Червен бряг поддържа ли финансово медии и кои?
- Община Червен бряг не поддържа финансово медии, само че има подписани контракти за изявления, които категорично се изискват от българското законодателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР