Илюстрация Увеличаване Автор: Reuters Смаляване :• ГЕРБ ще направи всичко

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Reuters Смаляване :• ГЕРБ ще направи всичко
Коментари Харесай

Ще удържи ли Борисов властта

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Reuters Смаляване
:

• ГЕРБ ще направи всичко допустимо, с цел да ръководи до края на третия си мандат.

• През 2019 година следва разпределение на поръчките по огромни планове за над 10 милиарда лева

• Ще стартира и изборът на нов основен прокурор - основна фигура за оцеляването на всяко ръководство.
Част от тематиката Политическа зима
От на ниска цена бензин до промяна на системата

Кой какво се надява да реализира с присъединяване в протестната акция против ръководството

Догодина - нов основен прокурор и 10 милиарда лева

Който ръководи през 2019 година, ще взе участие в избора на заместител на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки
Още по тематиката
От на ниска цена бензин до промяна на системата

Кой какво се надява да реализира с присъединяване в протестната акция против ръководството
16 ное 2018
Борисов няма да подава оставка и няма да прави нов кабинет в този мандат

Премиерът изключи и вид за държавно управление на малцинството
15 ное 2018 " Каквото можахме - направихме. Оттук насетне българите да избират. " С тези думи през 2013 година, след 10 дни на всеобщи митинги, Бойко Борисов разгласи оставката на първото си държавно управление. Тогава имаше блокирани улици и пътища, опити за конфликти с полицията, дълги репортажи по малките екрани и всеобщи facebook безредици.

Както и в този момент.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Есента на тази година обаче наподобява освен на 2013. Политическата обстановка в този момент припомня и на тази, която оказа помощ за оставката на второто държавно управление на Борисов. Разпадането на Реформаторския блок тогава остави ГЕРБ без благонадежден сътрудник във властта. Поводът кабинетът да си тръгне през 2016 година беше загубата на президентския избор, само че в действителност Борисов имаше полза от нови парламентарни избори, с цел да укрепи властта си. Сега различията в " патриотичната " коалиция припомнят на тези сред " реформаторите ", а в допълнение страната минава от скандал в скандал като кола по дупките на междуселски път. Друса.

Всичко това основава чувството, че дните на третото държавно управление на Борисов са преброени и той още веднъж ще хвърли оставка. Хората, които не го харесват предостатъчно се усмихват, клиентелата към властта пищи обезверено " Моля те, Бойко, недей! На кого ни оставяш... "

Историята обаче в никакъв случай не се повтаря - както гласи приписваният на Марк Твен афоризъм, тя единствено от време на време се римува. Напрежението към властта в този момент още веднъж наподобява огромно, само че като изключим римата на митингите,

Развръзката този път евентуално ще е друга

Има няколко аргументи, поради които (поне в момента) наподобява малко евентуално Борисов да падне от власт в околните месеци. Правителството в този момент може да си отиде единствено в случай че Борисов подаде оставка, а митинги от по няколко стотин индивида в огромните градове не наподобяват задоволителни да го принудят. Освен това ГЕРБ и Борисов този път избраха друга тактика да отговорят на напрежението. Сега те заобикалят извънредно деликатно всякаква борба и усилване на напрежението. За разлика от 2013 година полицията в този момент доста деликатно заобикаля каквато и да е силова реакция. Отправят се деликатни предизвестия, че всеки има право на митинги, само че да не пречи на останалите. Ако може, да не се блокират пътища. Но който желае да го прави, не му се пречи - където реши и колкото време желае.

За оцеляването на Борисов играе и различен значим фактор - неналичието на друга ясна политическа настройка, която да поеме властта. Българска социалистическа партия не желае иска открита коалиция с Движение за права и свободи. Другият (теоретично) евентуален сътрудник на левицата - " патриотите ", са затънали във вътрешни кавги и не е ясно кой и до каква степен ще може да разчита на тях след възможни нови избори. Очакваните политически други възможности - като да вземем за пример Слави Трифонов или Мая Манолова, по този начин и не се случват. Подкрепена от президента партия теоретично може и да има някой ден, само че това надали ще е скоро. Самият Румен Радев, тази седмица изясни, че предварителни избори не са решение на казуса и в случай че държавното управление подаде оставка, това ще е " бягство от отговорност ".

ГЕРБ обаче нямат потребност президентът да им споделя какво да създадат. За тях

Оставането на власт следващата година

е основно най-малко по три аргументи:

1. През пролетта на 2019 година би трябвало да стартира процедурата по желание на нов основен прокурор . Структурата, посредством която Борисов ръководи страната, не може да издържи, в случай че няма на своя страна магистратите. Изборът на основен прокурор се случва във Висшия правосъден съвет, само че който е на власт, има принадлежности да въздейства върху изхода от процедурата.

2. Следващата година е основен миг от цикъла на еврофондовете . През последните две години от програмния интервал (2014 - 2020) се избират реализатори и се подписват сериозна част от договорите. Само през 2019 се чака възлагането на поръчки за над 10 милиарда лева от еврофондовете плюс планове като продължението на " Хемус " (500 млн. лв) и вероятно средствата, планувани за превъоръжаване. Сдаване на властта в този момент, даже и единствено за три месеца, ще сътвори риск квалифицираните планове да отидат в други компании, а възможна нова конфигурацията на властта (дори и още веднъж с водещата роля на ГЕРБ) ще значи и ново систематизиране на порциите.

3. Спечелването на евроизборите следващата година е основно за ГЕРБ , тъй като по едно и също време ще обезсмисли концепциите за предварителни парламентарни избори и ще даде мощен глас на вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия да изиска промяната на Корнелия Нинова. Това значи, че ГЕРБ биха получили мощен бонус и за локалните избори през есента и като цяло съществени шансове да завършат мандата си.

За Борисов е основно основният прокурор постоянно да му пази гърба и двамата да гледат в една посока.

Фотограф: Георги Кожухаров
И по този начин, заради над 10 милиарда аргументи и боязън да не изгубят надзор върху правосъдната система ГЕРБ в този момент ще държат властта с всички сили. Политическите гробища обаче са цялостни с в миналото мощни фигури, които пренебрежително си вършат сметките, без да им пука за главния акционер в ръководството на страната - хората. ГЕРБ може и да се стиска крепко за властта, само че напрежението надали ще изчезне, в случай че водачите на ръководещите партии се скрият накъде и се завият стремително.

Само след месец ще дойдат първите по-високи сметки за парно и ток и обстановката може още веднъж да стане взривоопасна. Единственият ярък лъч за ГЕРБ е, че от началото на годината могат да се надяват резултатът от увеличените пенсии и бюджетни заплати да смекчи ненапълно недоволството.

А до тогава? Дали митингите няма да са набрали толкоз мощ, че оставането на власт да е невероятно? Отговорът на този въпрос минава през това да се знае по какъв начин тъкмо се случват митингите в този момент. Възможните пояснения са в две крайности - наивно и цинично. Първото е, че достоверно възмутени хора се провеждат през facebook, с цел да създадат по едно и също време блокади по пътищата из цялата страна. Второто е, че зад това стои конструкция, способна да провежда сходна акция. Напрежението в този момент се усилва тъкмо преди да стартира тази част от цикъла на еврофондовете, в която действително се раздават пари. Възможно е обаче и двете пояснения да се правилни - мотивът за недоволството да е достоверен, а за организацията да оказва помощ някой. Циничните да се качват върху гърба на наивните. Протестите за високите сметки на тока през 2013 година избухнаха изцяло достоверно, само че по-късно разнообразни партии (включително ВМРО) се включиха в организация на обособени акции по места. (Между другото напрежението тогава ескалира тъкмо при започване на последните две години от предходния програмен интервал на еврофондовете - когато предстоеше подписването на контракти за по-голямата част от проектите; последните две години на настоящия програмен интервал са 2019 и 2020) Протестите против Орешарски през 2013 година също започнаха като откровено, всеобщо неодобрение след избора на Пеевски и дълго време устояха по този начин. В някои моменти обаче в тях дискретно се включваха хора от ГЕРБ.

Кой обаче може да подклажда недоволството

на хората в този момент и каква би била задачата, в случай че митингите имат и втори проект? Ръководството на ГЕРБ вижда зад митингите обединяването на разнообразни " жертви " от ръководството - от Алексей Петров до арестувания Миню Стайков. Съвсем теоретично те биха могли да имат някакво присъединяване, само че с цел да се получи митинг в цялата страна, по-скоро би трябвало организация с национално покритие. Това може да е единствено огромна партия.

Първият обвинен в сходна обстановка може да е Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова обаче, наподобява, мъчно управлява партията си. Тя има сериозен вътрешен проблем точно с огромна част от водачите на районните си структури, които би трябвало да се включат в сходен проект. Може ли Нинова да вземем за пример да каже на Георги Гергов да провежда дискретна поддръжка на митинга против високите цени на горивата в Пловдив? Или във Варна? Вътрешните спорове, слабите митинги, които партията направи в последните месеци, и неналичието на военна дисциплинираност в Българска социалистическа партия я изваждат от листата на обвинените.

Партиите в ръководството явно нямат никаква полза да ускоряват напрежението, десните са на части, президентът няма структури по места, Мая Манолова не може да го провежда без кола от НСО. Остава Движение за права и свободи.

Засега единственото очевидно доказателство за вероятно тяхно присъединяване са хората на митинга в Хасково, които бяха записани да скандират " Само Движение за права и свободи ". Разбира се, да се твърди, че партията на Доган ускорява митингите, в този момент е спекулативно. Както е спекулативно да се изяснява прокурорският рейд в организацията за българите в чужбина с напън против " патриотите ", тъй че да се принуди Борисов да направи открита коалиция с Движение за права и свободи. Официалната позиция на придвижването е, че те не желаят предварителни избори, а нова формула на властта с тяхно присъединяване.

Между другото сходна беше и формалната позиция на уредниците на митинга против цените на горивата в София предходната неделя. Когато всичките 200-300 души се събраха на жълтите павета в слънчевия и топъл следобяд, доста от тях започнаха да викат " Ос-тав-ка ". Прекъсна ги глас от мегафон, който общително изясни " не сме се събрали тук да желаеме оставката на държавното управление, а то да понижи цените на горивата ".

Този подробност може да се е случил единствено в София, може и да не е индикативен за всички участвали на митинга. Той обаче демонстрира добре какви бяха митингите предходната седмица - в тях се включиха разнообразни хора, с разнообразни претенции и друга последна цел. Някои от тях бяха достоверно възмутени, други използваха мотива, с цел да си отмъстят на властта, която не харесват, трети бяха проведени, с цел да се употребява напрежението политически. Липсата на явен фокус обаче прави доста добра работа на Борисов и ГЕРБ. Ако те не създадат нещо доста възмутително, наивната вълна на митинга евентуално ще утихне. Ако циничната част от него продължи да се основава напрежение, ГЕРБ евентуално ще склони на сделка. При всички положения властта не наподобява съществено разтърсена. Може да се смени формулата - порциите да отидат в други чинии, само че за публиката крайният резултат ще е същият. Хората, които не харесват Борисов, могат да спрат да се усмихват. Клиентелата може да спи умерено. Всичко ще остане постарому.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР