Илюстрация Увеличаване Автор: magdalinastancheva.net Смаляване Преди година и половина получих

...
Илюстрация Увеличаване Автор: magdalinastancheva.net Смаляване Преди година и половина получих
Коментари Харесай

Софийската Индиана Джоунс

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване
Преди година и половина получих здрав найлонов плик с няколко кг пожълтяла хартия в него. Още на място направих нещо като приемо-предавателен лист - общо 13 неща, измежду които три остарели списания ( " Векове " и " София " ), директория със седем лекции, директория с текстове за изявления, седем дневника от разкопки и 47 машинописни листа под заглавие " На археологически тематики, или Археологията като орис от Магдалина Станчева ".

Вече бях чувала това име и го свързвах най-вече с няколко ярки изречения. Почти на всички места публицистите я назовават " основен археолог на София ". И аз започнах да го употребявам, тъй като и аз се повеждам от правилото, че в случай че нещо ми прави работа и се повтаря няколко пъти, значи е правилно и вярно. Докато в едно дълго и съзнателно изявление не прочетох коментара на самата Магдалина: " Не, няма такава служба. Бях организатор в Музея на София, завеждах Археологическия отдел. " (През 1952 година Магдалина Станчева е назначена за старши организатор в новосъздадения Музей за история на София, където работи до пенсионирането си в продължение на 32 години - бел. авт.)

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Явно познавайки добре тази нейна самоуверена въздържаност, професор Тодор Кръстев, който е бил неин сътрудник в Комитета за международно културно завещание към ИКОМОС и ЮНЕСКО, написва след гибелта й през 2014 година текст In Memoriam, изпълнен с достойнство, удивление и мощна изразителност. Първо той афишира Магдалина Станчева за " Пазителка на тайните на София ". А след това в последователност от въпроси той в действителност разказва най-видимите следи, най-ярките й достижения, избавените от нея места на паметта, с помощта на които, както споделя Тони Николов, " София се простира освен в пространството, само че и във времето ".

" Как тя е съумяла да спре валяка на тоталитарния урбанистичен модел пред една дребна църквица ( " Света Петка Самарджийска " )? Как е могла да отклони трафика на партийния конвой към залите за приеми в хотел " Балкан " (по-късно " Шератон " ), с цел да избави целостта на Ротондата " Св. Георги "? Как е съумяла да прекъсне за две години градежа на подлеза пред Партийния дом, твърдо плануван да приключи за 6 месеца (според датата на следващата манифестация пред мавзолея), с цел да бъдат приключени археологическите разкопки при Източната врата? " (в. " Култура ", октомври 2014 г.)

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване

Верни ли са в действителност тези неща? И по какъв начин в действителност е съумяла? Тя в никакъв случай не е била член на Българска комунистическа партия, най-високият й пост съвсем през цялата й кариера е старши организатор в дребен музей, разполагащ с една стая на ул. " Екзарх Йосиф ". Зарових се в архива от найлоновия плик с много въпроси. И открих един тип воин – човек, на който мога безусловно да се удивлявам, тъй като оставя ярка диря, без да се акцентира, който си проправя път без властови похвати и идеологически измами .

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване

Магдалина Станчева е била неповторима персона - усърдна до придирчивост, до степен, че за това се описват анекдоти. И в същото време е имала мощно, живо въображение, смело съгласно някои по-съсухрени археолози, с което съживява цели светове. И по какъв начин единствено го употребява! Вижте в фрагмента по какъв начин в сериозен миг, застанала на стълбата пред Партийния дом, тя би трябвало да оправдае с едно изречение проточили се оттатък всевъзможен период разкопки, една голяма зейнала яма, която пречи на всички.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване

Магдалина Станчева е имала изключителна съобразителност и меродавност, подплатени с умеенето да бъде методична, старателна и да довежда и най-трудните инициативи от начало до край. Библиографията й съдържа над 600 заглавия, сред които голям брой публикации в наши и непознати издания, значително книги, неповторими археологически дневници – като да вземем за пример този от септември 1949 година (качен на magdalinastancheva.net) за базиликата, открита там, където ще бъде издигнат Партийният дом. Но всички те имат една професионална суровост или нерешителност.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване

В архива й (дарен на Нов български университет, обработен и качен онлайн на magdalinastancheva.net ) Веселина Василева от Нов български университет откри и две незавършени и неиздадени автобиографии. Едната от тях е доста персонална – за детството, с неповторими истории за това да вземем за пример по какъв начин Дан Колов я предиздвикал да си изяде кебапчетата в кръчмата " Под остарялата круша ", за браковете й, фамилни истории, персонални любовни писма и впрочем. Другата автобиография е прецизно професионална, като даже единственото позоваване на персоналния й живот – това, че и двамата й съпрузи са изтъкнати археолози – е след това задраскано, евентуално редактирано от проф. Богдан Богданов, с който я свързва остаряло другарство.

Но даже и там макар сдържания звук изпъкват ярки парадокси или съвпадения, които сплитат античната и средновековна история на града с най-новата история на социализма. Под Партийния дом е един от най-ранните, а може би точно най-ранният християнски храм в Сердика. Под ЦУМ е фамозният Чохаджийски хан, със богатство от четири и половина кг сребърни монети, събирано в продължение на три века, с монети от цяла Европа - от Франция от петима крале, от Испания от времето на Филип IV; монети на Белгийската конфедерация; италиански монети, сечени от Венеция, Пиза, Модена; на Република Рагуза (дн. Дубровник); на Австрия; на немски княжески градове; на Полша, Унгария и Трансилвания.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване

Докато четях автобиографиите, София закупи ново измерение, а Магдалина Станчева се оказа в действителност пазителка на тайните – на императори, ханове, бани, вили, партийни и държавни постройки . Тя се е спускала с кофа под Министерския съвет и се е катерила с токчета на покрива на " Света Петка ", с цел да събере и смъкна деликатно 50-те глинени делви, открити инцидентно една заран.

Бях изцяло замаяна от концепцията, че чета спомените и откривам един мой, женски Индиана Джоунс, който все едно пренареди града под краката ми. За да ревизира валидността на реакциите си, описах и демонстрирах всичко на Яна Сарандева, с която неотдавна бяхме записали амбициозното име " 1002 продукции ". Казано в резюме, това стана втората ни продукция.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване

Решихме да сглобим от публикации и от двете автобиографии всичко, което, първо - се отнася за археологията в София през социализма, второ – има детайл на роман, щипка фалшификация, с цел да е запаметяващо се, и трето - би било забавно и за локалните, и за пришълците в града ни. След това взехме решение да го запишем като аудиокнига – с цел да може човек да го слуша, до момента в който върви и си гледа в краката – едно, че плочките са неравни, само че и с цел да си показва какво е останало под тях.

Избрахме два гласа от БНР – на Милена Лекова, чийто тембър има евентуалната сила на натегната пружина, а ритъмът й на четене чатка като пишеща машина – нещо, което свързваме с визията по какъв начин Магдалина Станчева написа автобиографията си. И на Григори Недялков, който чете новините, само че също разяснява и военния церемониал по Българска национална телевизия – и внесе една овладяна авторитетност, организираност, равномерен, само че динамичен темп.

Аудиокнигата стана къса – под два часа, по тази причина пък има 36 глави – с цел да се ориентира човек елементарно във времето и пространството. За римските врати на Сердика, за хилядолетните пластове към Ротондата, за продупчения център и за нюансите на фаянса в Средновековието – този град има капацитет за нови измерения даже обратно във времето, а историята му е изпълнена с несъгласия, парадокси и съвпадения.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: magdalinastancheva.net Смаляване

Откъс от " Под паважите на София ", аудиокнига, изд. 1002Productions, 2019 година:

Хан Крум и Пенчо Кубадински

Искам да кажа в резюме по какъв начин беше избавена Източната врата. Проектантите, строителите, а и някои други служебни лица желаеха да се пренебрегне откритото и да се приложи първичният план за функционален подлез. Противниците на старините бяха все хора със мощни позиции. Съвсем не беше такова моето състояние, а и държанието на институциите, които би трябвало да поддържат запазването на откритото, бе прекомерно необичайно и несигурно. Дойде се до персоналната интервенция на Пенчо Кубадински, член на Политбюро на Българска комунистическа партия и тогава министър на архитектурата и благоустройството. " Ти ще видиш, като пристигна тук другарят Кубадински " – бяха заканите на управлението на градежа. Впрочем още преди този момент ми се споделяше, че може да ме извикат на доста строго място и да ми желаят сметка за забавянето на градежа. А един от техническите ръководители напряко ми сподели: " Станчева, не се качвай по тази стълба, да не те бутне някой. " Това беше четириметрова стълба, скована от дъски, опряна на стената на изкопа, и по нея най-бързо излизахме от сердикийско на модерно равнище. Тя се клатеше и трепереше, само че въпреки всичко ни служеше.

Работехме с наши служащи, каквито успявах да намеря, постоянно студенти, постоянно възрастни хора. Имахме компликации с извозването на пръстта, с грижите за находките, с натиска да свършваме и със опасността, че всичко намерено ще бъде разрушено и засипано при построяването на подлеза. Вече беше напълно разкрита портата и имаше колосален тип. Разкопани бяха и двете петоъгълни кули, които са я бранели, построени от превъзходните червени тухли, тъй че контрастираха с белите блокове на портата. Метър по метър бяхме разкрили основната улица изток-запад. На някои към този момент им беше омръзнало да ни търпят. И на обекта се появи самият Пенчо Кубадински. Застанахме на тясната неразкопана линия пред стълбата на Партийния дом - тогава непристъпна цитадела на Българска комунистическа партия и нейния голям уред, който в действителност управляваше страната. В средата – Пенчо Кубадински, от едната му страна ръководителят на градежа инж. Гаджев, от другата аз. Предварително бях съобщила в Археологическия институт, че ще се състои такава среща и чаках техен представител. Но не пристигна никой от тяхна страна. Гаджев си сподели недоволствата, уточни, че към този момент навлизаме в ларгото, вместо да спрем да разкопаваме. Аз имах собствен мотив: " Другарю Кубадински, отсам, през тази врата, хан Крум е влезнал в Сердика. Възможно ли е да унищожим това историческо място? " Решението пристигна без закъснение: " Гаджев, справяй се с работата, остави Станчева да си довършва разкопките. Ще се разпореди разработване на нов план, с цел да се резервира портата. " Така се реши този въпрос и София си резервира Източната врата.

Ако в течение на идващите години подлезът Източна врата не беше загрозяван от всякакви хрумвания за кафене, за рекламно пространство, за дребни търговии, а се беше запазила първичната му уредба с изяснителен проект на крепостната стена и с лапидарни археологически находки, нещата щяха да наподобяват и в този момент по-добре. За благополучие там непроменяемо стои истинският блок с надписа за построяването на крепостната стена и над него е закачено пано с превода на български език: " На добър час! Най-великите и божествени императори цезари Марк Аврелий Антонин Август, победител на германите, победител на сарматите, татко на отечеството, популярен сановник, и Луций Аврелий Комод Август, победител на германите, победител на сарматите, дадоха... крепостни стени на града на сердите, когато шеф на провинция Тракия бе Азелий Емилиан. "
Калина Гарелова е езиковед, професионален редактор и критик. Завършила е НГДЕК и Атинския университет. Преподавала e доктрина на превода, актуален гръцки и гръцка литература в Софийския университет, била е основен редактор на Lettre Internationale и е красивият разум зад значително културни артикули, чиято поява чакаме постоянно със спотаен мирис, без значение дали става дума за превод на Епиктет, ревю на вампирски сериал или парфюм. Най-новото й начинание (съвместно с Яна Сарандева) " не е компания, а идея " - студиото за произвеждане на аудиосъдържание " 1002 продукции ", което има дейна роля в плана на Нов български университет за цифровизация и разпространение на архива на Магдалина Станчева, съфинансиран от Програма " Култура " на Столичната община.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР