Илюстраторката Мира Мирославова създава приказни светове, благодарение на книгите в

...
Илюстраторката Мира Мирославова създава приказни светове, благодарение на книгите в
Коментари Харесай

Приказните светове: Как книгите от библиотеката на илюстраторката Мира станаха нейно вдъхновение

Илюстраторката Мира Мирославова основава приказни светове, с помощта на книгите в домашната ѝ библиотека.

Като дребна Мира рисува учителските бележници на майка си с горски създания. Пази и през днешния ден „ Приказките на Братя грим “, които стават част от фантазията ѝ да бъде илюстратор.

Снимка: btvnovinite.bg

Разказва, че на 12-годишна възраст отпътува за Англия, където учи в гимназия и по-късно в лицей с текстил и фешън дизайн. „ Там към този момент нещата получиха форма и избистрих концепцията, че мога да се занимавам с изкуство. Бях на 17 година, когато започнах да рисувам първата си брошура, година по-късно беше в книжарниците. Качвах доста рисунки в интернет и по този метод ме видяха “ изяснява Мира.

Тя сънува думите в картини. И по този начин на сутринта се раждат рисунките ѝ.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Колкото по-богат е текста и колкото по-майсторски е изработен, това те насочва доста, основава ти картината в съзнанието и към този момент може да я довършиш. Заглавието на една от книгите, които илюстрирах на Рей Бредбъри, която измисли една колежка, с която работихме – „ Нявгабъде “, която е доста странна дума обаче в същото време отваря доста порти. Българският език е превъзходен. Много одобрявам думата „ уют “, тъй като всичко, което носи със себе си и това са думите, които най-вече одобрявам, тези, които носят със себе си някакво възприятие “, добавя илюстраторката.

Мира рисува всичко на ръка, а нови технологии употребява от време на време – единствено за оцветяването. Последната ѝ илюстрирана книга е „ Приказките на братя Грим “.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В Братя Грим тематиката е придвижване и всяка илюстрация вътре в нея би трябвало да има някакъв тип поток на придвижване вътре, както е и в „ Снежанка “, растенията по нея се движат в някаква посока. Много от героите тичат или има вятър, и това виждам си го подсещам от самото начало “, изясни тя.

Любимите ѝ създатели са Достоевски и Екзюпери, само че библиотеката ѝ цялостна с книжни съкровища.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Всички тук схващам като съкровища, само че има някои издания, които не могат да се намерят в България и съм ги търсила с доста съществено изпитание. Тази книга на Барбара Сток и е биографична за Винсент ван Гог и е в комикс вид. Голяма час от историите са реалност “, споделя Мира.

„ Друга една от съкровищницата ми е книгата „ Без думи “ на Калина Мухова. Илюстрациите са доста красиви. Няма текст, всичко е единствено въображението на детето. Тя завършва със стихотворението на Анатас Далчев “, показва Мира.

Споделя, че з нея книгите са като доста непосредствен другар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР