Илюминатите е име както на истинско, така и на фиктивно

...
Илюминатите е име както на истинско, така и на фиктивно
Коментари Харесай

Какво знаят историците за илюминатите

Илюминатите е име както на същинско, по този начин и на фиктивно общество. Последното подхранва тайните теории от години, като хората настояват, че то е потайна и мистериозна интернационална организация, която желае международно владичество, и стои зад някои от най-големите революции и убийства в историята

 Johann Adam Weishaupt

Илюминатите са скрито общество, образувано в Бавария (сега част от Германия), което съществува от 1776 до 1785 година Членовете му в началото се назовават ​​перфектибилисти. Групата е въодушевена от идеалите на Просвещението и е учредена от професора по каноническо право Адам Вайсхаупт (на снимката). Той желае да насърчи възпитанието на разсъдъка и филантропията и да се опълчи на суеверието и религиозното въздействие в обществото. Вайсхаупт се стреми да промени метода на ръководство на страните в Европа, премахвайки въздействието на религията от държавното управление и давайки на хората нов източник на „ прояснение “ (илюминация).

Смята се, че първата среща на баварските илюминати е извършена в гора покрай Инголщат на 1 май 1776 година Там петима мъже дефинират разпоредбите, с които ще се ръководи това общество.

В последна сметка задачите на групата се концентрират върху въздействие върху политическите решения и дестабилизиране на институции като монархията и църквата. Някои членове на Илюминатите се причисляват към масоните, с цел да набират нови членове. Птица, известна като „ бухалът на Минерва “ (Минерва е древноримската богиня на мъдростта), в последна сметка става техен главен знак.

Масоните са приятелски медал, произтекъл от гилдиите на каменоделците и строителите на катедрали от Средновековието. В някои страни, изключително в Съединени американски щати, исторически е имало доста параноя по отношение на масоните – през 1828 година даже е основано едно политическо придвижване, известно като Антимасонската партия. Поради първичното набиране на масони от илюминатите, двете групи постоянно са бъркани една с друга.

За да се присъедините към Илюминатите, би трябвало да имате цялостно единодушие от останалите членове, да сте състоятелен, да имате добра известност в обществото и да сте от положително семейство. Има и йерархична система за участието, през която би трябвало да се мине.

Те в действителност са провеждали ритуали – множеството от които остават незнайни – и са употребявани псевдоними, с цел да се резервира самоличността на членовете в загадка. Ритуалите, за които знаем (открити в секрети документи) обаче изясняват по какъв начин новаците биха могли да преминат на по-високо равнище в йерархията: те би трябвало да сформират отчет за всички книги, които имат, да напишат лист на своите недостатъци, и да разкрият имената на всички врагове, които са имали. След това новакът дава обещание да пожертва персоналните си ползи за положителното на обществото.

 Declaration of the Rights of Man and of the Citizen in 1789

„ Окото на провидението “ се появява на църкви по целия свят, както и по масонски здания и върху банкнотата от 1 $ на Съединени американски щати. Освен че е обвързвано с масонството, то също е обвързвано и с илюминатите като знак на контрола и наблюдението на света от групата.

Първоначално християнска емблема, всевиждащото око е употребявано, с цел да илюстрира бдителността на Бог над човечеството. През 18 век то стартира да се употребява по нови способи – да вземем за пример, в „ Декларацията за правата на индивида и жителя “ на Жан-Жак-Франсоа льо Барбие – илюстрирана версия на документа за правата на индивида, признат от националния конституент на Франция (на снимката). Тук то е изобразен като инструмента на разсъдъка, който следи зорко над новото демократично общество.

Няма публична връзка сред всевиждащото око и илюминатите – връзката, за която се твърди в обществото, евентуално произтича от обстоятелството, че първичната група е споделяла прилики с масоните, които са употребявали облика като знак на Бог.

Някои хора имат вяра, че илюминатите сега управляват света. Тъй като доста техни членове проникват в масоните и противоположното, е мъчно да се реши триумфа им, само че множеството историци считат, че първичната група е достигнала единствено умерено въздействие.

До 1782 година илюминатите нарастват до към 600 члена – измежду тях са немски благородници като барон Адолф декор Книге, който като някогашен масон оказва помощ за оформянето на организацията и разширението на групата. Първоначално учениците на Вайсхаупт са единствените членове, само че скоро се причисляват и лекари, юристи, интелектуалци. Към 1784 година обществото има сред 2000 и 3000 члена. Някои източници споделят, че известният публицист Йохан Волфганг декор Гьоте също се причислява, само че това е оспорван въпрос.

През 1784 година Карл Теодор, херцог на Бавария, не разрешава основаването на всевъзможен тип общества, които преди този момент не са позволени от закона, а на идната година приема и втори едикт, който категорично не разрешава илюминатите. По време на ареста на обвинени членове на Илюминати, у тях са открити компрометиращи документи (защитаващи хрумвания като атеизъм и самоубийство), както и указания за осъществяване на аборти.

Това затвърждава убеждението, че групата е опасност както за страната, по този начин и за Църквата. Тогава илюминатите наподобява са изчезнали, като някои хора имат вяра, че членовете въпреки всичко не престават да се срещат скрито.

Адам Вайсхаупт в последна сметка беше лишен от поста си в университета в Инголщат. След като е изпратен в заточение от Бавария, той прекарва остатъка от живота си в Гота, Тюрингия, и умира през 1830 година

От момента, в който се разпада, теориите на конспирацията за обществото стартират да се популяризират. През 1797 година френският журналист и йезуитски духовник абат Огюстен Баруел допуска, че секрети общества като илюминатите са оглавили Френската гражданска война. На идната година първият президент на Съединени американски щати Джордж Вашингтон написва писмo, в което декларира, че има вяра, че опасността от илюминатите е избегната, подхранвайки в допълнение концепцията, че орденът към момента съществува. По-късно се появяват книги и проповеди, осъждащи групата, а третият президент на Съединени американски щати Томас Джеферсън е незаслужено упрекнат, че е член.

Идеята за преобладаващо света скрито общество в никакъв случай не е напускала мозъците на хората и към момента прониква в известната просвета и през днешния ден. През 1963 година е оповестен текст, наименуван Principia Discordia, който предизвиква различна система от вярвания, известна като „ Дискордианизъм “, призоваваща към анархизъм и гражданско непокорство. Някои почитатели на дискордианизма изпращат подправени писма в списания, в които настояват, че събития като убийството на президента на Съединени американски щати Джон Кенеди са дело на илюминатите.

По-късно, един от последователите на тази система, писателят Робърт Уилсън, разгласява книга дружно с Робърт Ший, „ The Illuminatus! “, която жъне паметен триумф и въодушевява нов род в тайната фантастика, в това число романа на Дан Браун „ Шестото клеймо “. Илюминатите също се свързват със сатанизма и други идеали, които са надалеч от тези, свързани с истинската баварска група от 18 век.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР