Иля Яшин, общински съветник в Москва и отявлен критик на

...
Иля Яшин, общински съветник в Москва и отявлен критик на
Коментари Харесай

Русия иска да задържи в затвора критик на Путин

Иля Яшин, общински консултант в Москва и неприкрит критик на Кремъл, е изправен пред заплахата да прекара до 10 години зад решетките поради " разпространение на погрешна информация " за въоръжените сили на Русия.

" Следствието моли да се избере превантивна мярка (под формата на задържане под стража) до 12 септември 2022 година ", цитират съветски медии пресслужбата на московския областен Басманен съд.

Властите започнаха делото против Яшин във вторник вечерта, часове преди той да бъде освободен от 15-дневен арест за несъблюдение на полицейски разпоредби.

39-годишният Яшин отхвърли да напусне Русия, откакто президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари, и от този момент постоянно осъжда този ход.

Причината за инспекцията е стрийм в YouTube от април, в който Яшин приказва за " убийството на цивилни в Буча " - киевско предградие, където съветските сили са упрекнати във военни закононарушения. Той го назовава " кръвопролитие ". Яшин постоянно осъжда настъплението на Кремъл в канала си в YouTube, който има 1,3 млн. клиенти.

Той беше основна фигура в всеобщите антипутински митинги в Москва през 2011-2012 година и непосредствен сподвижник на убития политик Борис Немцов.

Военната акция на Русия беше последвана от невиждана принуда против гласовете на противоречие вкъщи, като Москва одобри закони, налагащи присъди до 15 години за разпространение на информация за армията, която управляващите смятат за погрешна.

Миналата седмица различен московски консултант - също от Красноселския регион на Яшин - беше наказан на седем години затвор за това, че е осъдил настъплението в Украйна. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР