Илон Мъск трябва да бъде принуден да свидетелства за „хаотичната среда“ на X, казва американският регулатор пред съда

...
Илън Мъск трябва да бъде принуден да свидетелства в обширно
Коментари Харесай

Илън Мъск трябва да бъде принуден да свидетелства в обширно разследване на правителството на САЩ срещу X, компанията, известна преди като Twitter, каза правителството на САЩ.

Правителството каза, че масовите съкращения и други решения, взети от Мъск, повдигат въпроси относно способността на X да спазва закона и да защитава поверителността на потребителите.

Опитът на правителството на САЩ да принуди Мъск да даде показания е най-новият обрат в разследването, предшестващо придобиването на X от Мъск, което се е засилило поради действията на самия Мъск, според съдебна декларация от Министерството на правосъдието от името на Федералната търговска комисия.

Съдебната декларация от понеделник цитира показания с множество бивши ръководители на X, включително неговия бивш главен служител по сигурността на информацията и бивш главен служител по поверителността, които свидетелстват, че порой от съкращения и оставки след поглъщането на Мъск за 44 милиарда долара може да е попречил на X да изпълни своите задължения за сигурност по споразумение за съгласие на FTC от 2011 г.

Twitter и неговият външен адвокат не отговориха веднага на искане за коментар.

Според показанията, цитирани в документацията, след напускането са останали толкова малко служители, че между 37% и 50% от програмата за сигурност на компанията не е имала ефективно управление и надзор, без никой, който да поеме отговорност за тези контроли. Други планирани надстройки на програмата за сигурност на компанията са „нарушени“, се казва в документацията, цитирайки показания от бившия главен служител по сигурността на информацията Леа Киснер.

В друг пример Мъск лично се е опитал да бърза с пускането на Twitter Blue, платената абонаментна услуга на компанията, се казва в документацията. Това принуди екипа по сигурността на компанията да заобиколи необходимите проверки за сигурност и поверителност, които бяха част от собствените политики на Twitter и които бяха упълномощени в заповедта на FTC, според показанията на Деймиън Киърън, бивш главен служител по поверителността.

В документацията се твърди също, че ходът на Мъск да предостави на няколко журналисти достъп до вътрешни фирмени записи - достъп, който ще доведе до така наречените файлове в Twitter, за които се твърди, че показват доказателства за политически мотивирана цензура - първоначално е включвал план, който потенциално би могъл да доведе до разкриването на лични потребителски данни в нарушение на заповедта на FTC.

Според документацията планът на Мъск първоначално изискваше предоставяне на достъп чрез специален фирмен лаптоп с „повишени привилегии отвъд това, което би могъл да има средният служител“.

„Дългогодишни служители по информационна сигурност се намесиха и въведоха предпазни мерки за смекчаване на рисковете“, се казва в документацията, но дори и тогава, свидетелстват бившите служители, процесът повдигна съмнения относно ангажимента на Мъск към поверителността и сигурността.

X реши да блокира принуждаването на Мъск да свидетелства и поиска от федералния съд да анулира цялата заповед на Федералната търговска комисия, изискваща защита на поверителността на потребителите, обвинявайки Федералната търговска комисия, че задава твърде много въпроси в своето разследване.

Но в своята документация правителството на САЩ заяви, че интересът му към показанията на Мъск е добре обоснован въз основа на появата на „хаотична среда“ в X, водена от „внезапни, радикални промени в компанията“ след придобиването на Мъск.

„FTC имаше всички основания да потърси информация дали тези развития сигнализират за пропуск в съответствието на X Corp.“ със заповедта от 2011 г., се казва в документацията. Потвърдените нарушения на заповедта на Федералната търговска комисия могат да доведат до милиарди долари глоби за X, както и до потенциални правни последици за отделни ръководители като Мъск, ако те бъдат счетени за лично отговорни за тях.

Разследването на Федералната търговска комисия се връща към бомбени обвинения – повдигнати от бившия шеф на сигурността на Twitter Пейтър „Мъдж“ Затко и предшестващи придобиването от Мъск – че в продължение на години Twitter не е успял да изпълни своите правно обвързващи ангажименти към Федералната търговска комисия за защита на поверителността и сигурността на потребителите. Тези твърдения бяха съобщени за първи път миналата година от CNN и The Washington Post.

Разследването се оказа политически обвинено, тъй като Мъск - ​​и неговите съюзници, включително републиканците в съдебната комисия на Камарата на представителите - отговориха на разследването, като публично обвиниха FTC в тормоз и превишаване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР