Илон Мъск отрече информацията, че е разговарял с Владимир Путин

...
Илон Мъск отрече информацията, че е разговарял с Владимир Путин
Коментари Харесай

Илон Мъск отрече да е разговарял с Путин за войната в Украйна

Илон Мъск отхвърли информацията, че е разговарял с Владимир Путин преди да разгласява в Туитър анкета с предложенията си за преустановяване на съветската инвазия в Украйна.

Иън Бремер, началник на консултантската компания за политически риск Eurasia Group, твърди, че Мъск персонално му е споделил за диалога с Путин. Мъск опроверга това изказване.

“Разговарял съм с Путин единствено един път и това беше преди 18 месеца. Темата беше космосът ”, написа милиардерът в Туитър.

Миналата седмица изпълнителният шеф на Тесла помоли своите 107,7 милиона почитатели да гласоподават по какъв начин може да се позволи спорът в Украйна. В предложенията имаше алтернатива за осъществяване на избор в частите на Украйна, които бяха окупирани и анексирани от Кремъл. Коментарите му бяха приветствани от Москва.

Мъск сподели: “Русия си потегля, в случай че това е желанието на народа ”.

Президентът Путин към този момент разгласи четири украински района за част от Русия след референдумите, които не бяха приети от Киев и западните му съдружници. Русия няма цялостен надзор над нито един от четирите района. Мъск също предложи формалното признание на Крим като част от Русия. През 2014 година Москва нелегално анексира полуострова.

В бюлетин Бремер написа, че Мъск му е споделил, че съветският президент е “готов да договаря, ” само че единствено в случай че Крим остане под съветски надзор, Украйна одобри форма на непрекъснат неутралитет и Киев признае съветската анексия на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Бремер твърди, че създателят на “SpaceX ” му обяснил, че Путин желае тези цели да бъдат реализирани “при всяко състояние ” и че има заплаха от нуклеарен удар, в случай че Украйна нахлуе в Крим.

Мъск отхвърля информацията. Анкетата на милиардера провокира сериозна дискусия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба акцентира, че хората, които оферират Украйна да се откаже от народа и земите си, “трябва да спрат да употребяват думата " мир ” като евфемизъм, с цел да “оставят руснаците да убиват и изнасилват още хиляди почтени украинци и да взимат още земя ”.

Руският гросмайстор Гари Каспаров назова туита на Мъск “морален идиотизъм, повтаряне на пропагандата на Кремъл и изменничество по отношение на украинската храброст и всеотдайност ”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства предложенията на Мъск: “Много е позитивно, че човек като Мъск търси кротичък излаз от тази обстановка ”.

В началото на войната милиардерът завоюва огромна известност в Украйна, откакто даде сателитен интернет (познат като " Старлинк " ).Впоследствие той беше поканен на посещаване в страната от украинския президент Володимир Зеленски.

Но скорошните му туитове скапаха връзките им, като предходната седмица Зеленски атакува анкетата му в Туитър.

Превод: Илина Стоянова


Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР