Илон Мъск казва, че изкуственият интелект се нуждае от „съдия“, след като технологични титани се срещнаха със законодатели

...
Най-големите технологични ръководители в нацията в сряда свободно подкрепиха идеята
Коментари Харесай

Най-големите технологични ръководители в нацията в сряда свободно подкрепиха идеята за правителствени разпоредби за изкуствения интелект на необичайна среща при закрити врата в Сената на САЩ . Но има малък консенсус за това как ще изглежда регулирането и политическият път към законодателството е труден.

Ръководителите, присъстващи на срещата, включваха главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, Марк Зукърбърг от Meta, бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс и главен изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Мъск каза, че срещата "може да остане в историята като много важна за бъдещето на цивилизацията."

Първо обаче законодателите трябва да се споразумеят дали да регулират и как. ChatGPT Преди по-малко от година бизнесът настояваше да приложи нови генеративни AI инструменти, които могат да съставят подобни на човека пасажи от текст, да програмират компютърен код и да създават нови изображения, аудио и видео. Шумът около подобни инструменти засили притесненията относно потенциалните им обществени вреди и предизвика призиви за повече прозрачност в начина, по който се събират и използват данните зад новите продукти.

Републиканският сенатор Майк Раундс от Южна Дакота, който ръководи на срещата с Шумър каза, че Конгресът трябва да изпревари бързо развиващия се AI, като се увери, че той продължава да се развива „от положителна страна“, като същевременно се грижи за потенциалните проблеми, свързани с прозрачността и поверителността на данните.

“ AI няма да изчезне и може да направи някои наистина добри неща или може да бъде истинско предизвикателство“, каза Раунд.

Технологичните лидери и други очертаха своите възгледи на срещата, като всеки участник получи три минути да говорят по избрана от тях тема. След това Шумър и Раунд проведоха групова дискусия.

По време на дискусията, според присъстващите, които са говорили за нея, Мъск и бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид повдигнаха екзистенциалните рискове, породени от ИИ, а Зукърбърг повдигна въпроса за затворените срещу моделите с изкуствен интелект с отворен код. Гейтс говори за хранене на гладните. Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна изрази противопоставяне на предложенията, предпочитани от други компании, които биха изисквали лицензи.

По отношение на потенциална нова агенция за регулиране, „това е един от най-големите въпроси, на които трябва да отговорим и на който ще продължаваме да обсъждаме", каза Шумер. Мъск каза след това, че смята, че създаването на регулаторна агенция е вероятно.

Извън срещата главният изпълнителен директор на Google Пичай отказа да даде подробности относно спецификата, но като цяло одобри идеята за участието на Вашингтон.

„Мисля, че е важно правителството да играе роля, както от страна на иновациите, така и при изграждането на правилните предпазни мерки, и смятах, че това беше продуктивна дискусия“, каза той.

Някои сенатори бяха критични, че обществеността е изключи от срещата с аргумента, че техническите ръководители трябва да свидетелстват публично.

Републиканският сенатор Джош Хоули от Мисури каза, че няма да присъства на това, което каза, че е „гигантски коктейл за големи технологии“. Хоули представи законодателство със сенатора от Демократическата партия Ричард Блументал от Кънектикът, което изисква от технологичните компании да търсят лицензи за високорискови AI системи.

„Не знам защо бихме поканили всички най-големи монополисти в света да дойдат и да дадат съвети на Конгреса как да им помогнат да направят повече пари и след това да ги затворят за обществеността“, каза Хоули.

Въпреки че групите за граждански права и работнически групи също бяха представени на срещата, някои експерти се притесняваха, че Събитието на Шумър рискува да подчертае загрижеността на големите фирми над всички останали.

Сара Майерс Уест, управляващ директор на нестопанската организация AI Now Institute, изчисли, че комбинираната нетна стойност на стаята в сряда е 550 милиарда долара и е " Трудно е да си представим подобна стая, която по някакъв смислен начин да представлява интересите на широката общественост." Тя не присъства.

В САЩ големите технологични компании изразиха подкрепа за регулациите за ИИ, въпреки че не е задължително да са съгласни какво означава това. По подобен начин членовете на Конгреса са съгласни, че е необходимо законодателство, но има малък консенсус относно това какво да се прави.

Вече са представени някои конкретни предложения, включително законодателство от сенатор Ейми Клобучар, D-Minn., което ще изисква отказ от отговорност за генерирани от AI предизборни реклами с измамни изображения и звуци. Шумър каза, че са обсъдили „необходимостта да се направи нещо сравнително незабавно“ преди президентските избори следващата година.

По-широкият подход на Хоули и Блументал би създал правителствен надзорен орган с правомощието да одитира определени AI системи за вреди, преди да предостави лиценз.

Някои от поканените на Капитолийския хълм, като Мъск, изразиха ужасна загриженост, предизвикваща популярна научна фантастика относно възможността човечеството да изгуби контрола от усъвършенстваните AI системи, ако правилните предпазни мерки не са налице. Но единственият академик, поканен на форума, Дебора Раджи, изследовател от Калифорнийския университет, Бъркли, която е изучавала алгоритмични пристрастия, каза, че се е опитала да подчертае вече настъпилите вреди в реалния свят.

„Имаше много внимавайте да се уверите, че в стаята има балансиран разговор или толкова балансиран, колкото може да бъде“, каза Раджи.

Това, което остава да се види, каза тя, е кои гласове ще се вслушат сенаторите и какви приоритети ще издигнат, докато работят за приемането на нови закони.

Някои републиканци са предпазливи да следват пътя на Европейския съюз, който подписа през юни първия в света набор от всеобхватни правила за изкуствения интелект. Законът за изкуствен интелект на ЕС ще управлява всеки продукт или услуга, които използват система с изкуствен интелект и ще ги класифицира според четири нива на риск, от минимален до неприемлив.

Група европейски корпорации призова лидерите на ЕС да преосмислят правила, като се аргументира, че това може да затрудни компаниите в 27-членния блок да се конкурират с конкуренти отвъд океана в използването на генериращ AI.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР