Или къде да почиваш на море с палатка тази година. Пътеписът

...
Или къде да почиваш на море с палатка тази година.
Пътеписът
Коментари Харесай

Село Крапец и един къмпинг, кацнал на брега на морето

Или къде да почиваш на море с палатка тази година.

Пътеписът ти е потребен, в случай че морето те притегля с природата и спокойствието си. Ако търсиш малко селце, спотаило се надалеч от глъчката и шумотевицата. Или къмпинг – регламентиран или не (по твой избор е в случая).

Крапец

Крапец – село, кацнало съвсем до границата с Румъния и на ръба на морето. В напълно горния завършек на Северното Черноморие. Тихо и умерено е. Няколко сергии, един-два ресторанта и остаряло кметство. Разбрира се, къщите за посетители приветливо те подканят да наминеш и поостанеш, само че болшинството избира плажа. По-точно – къмпинга на брега на морето.

Плажът е на не повече от 2 километра от селото. Вървиш по стеснен асфалтов път, няма пътечки по всякакви странични полета, както е към Иракли. По пътя с изключение на множеството коли с румънска регистрация вършат усещане и стадата по полянките.

Снимка: PhotographerMahmudov

Снимка: PhotographerMahmudov

Къмпинг Крапец

За към 20 минути пешком стигаш до плажа от центъра на селото. Над него е гората, в сенките на която има разпънати стотици палатки. Ако поемеш в дясно на пътя, можеш умерено да паркираш караваната си измежду множеството други, намиращи се там.

На плажа има свободна зона за бивакуване, която условно назовавам къмпинг, както и самостоятелен, стопанисван подобен – назовава се Крапец. Бунгала наподобяват в положително положение, има санитарни възли, мястото е електрифицирано. Спокойно можеш да разпънеш палатката или караваната си. Някога тук е бил създден и къмпинг Карвуна, нефункциониращ все още.

Зоната за бивакуване не се стопанисва от никого. На хората е и единствено те са виновни за положението, в което ще я оставят за идната година. И съм останала с усещането, че се оправят сносно с тази задача. Няма улеснения, ток, санитарни пространства. Плажната линия е няколко километра, доближава до Дуранкулак. Можеш да разпънеш палатката си където поискаш. Вероятно хубавите кътчета ще са заети, в действителност има много къмпингуващи, само че пък място в гората постоянно ще си намериш. Ние избрахме да почиваме сред дърветата, въпреки че и по плажа не липсваха палатки.

Снимка: PhotographerMahmudov

Снимка: PhotographerMahmudov

Бар Изгрев

Готино място, в което приятелят ми прекарваше часове наред, до момента в който аз се изтягах под нежния взор на слънцето. Обичам тъмния тен, обичам и топлината да пъпли по кожата ми. Барът обаче е глътка прохлада измежду безкрайното синьо и многото топло. Тук можеш да се излежаваш блажено в някой хамак, до момента в който потъваш постепенно в заобикалящата те атмосфера, под звуците на хубава музика.

Снимка: PhotographerMahmudov

Снимка: PhotographerMahmudov

Плаж Карвуна

Плажът е див, въпреки че на моменти е много обитаем. Общата му дължина надвишава 5 км, а самият той попада в рамките на Натура 2000. Пясъкът е превъзходен – тънък, златен и мек.

Красиво е тук, тъй като има природа. Съхранена е към момента. Няма хотели по брега. Плажът е твой – от началото до края. Обичам романтиката вечер – под звездите. Разходка по брега на плажа. Може би, в случай че имах по-често опцията да го върша, нямаше да желая да уловя този миг вечно. И нямаше да го трансформирам в обред. Е, имам единствено няколко дни в годината. И желая да опитам от всяка простащина още веднъж и още веднъж.

Снимка: PhotographerMahmudov

Снимка: PhotographerMahmudov

Снимка: PhotographerMahmudov

До Дуранкулашкото езеро

Пеша можеш да стигнеш до Дуранкулашкото езеро – една от най-значимите влажни зони в страната. Дом е на голям брой растения, някои от които – ендемични за Балканите. Зоната е ситуирана на миграционния път Via Pontica – тук почиват и се хранят голям брой прелетни птици. Споделям всичко това, тъй като колкото по-информирани сме, толкоз по-внимателни сме в дейностите си. Или с други думи – няма да съсипваме по този начин поголовно всичко.

Какво е значимо да знаеш

- Няма настоящ доктор в селото, нито аптека. При потребност можеш да повикаш експерт – координати ще получиш от регламентирания къмпинг, естествено заплащаш такса. Така че бъди виновен към себе си и планува обстоятелството, че можеш да вдигнеш температура да вземем за пример

- Ходили сме две следващи години на Крапец. И двете лета имаше доста комари. Едната вечер безусловно не успяхме да хапнем пред палатката приготвената преди този момент вечеря. През останалите вечери обстановката беше по-поносима.

Нощувка в Крапец

Ако дойдеш тук за няколко дни, можеш още да:

- отседеш в къща за посетители в селото;
- наемеш бунгало в къмпинг Крапец;
- разпънеш палатката си отново там.

Как да стигнеш до Крапец

Ако пътуваш с автобус/влак, стигаш до Варна или Добрич и оттова до Шабла. От Шабла до Крапец 2 пъти на ден има маршрутка – заран и вечер.

Автор: Нели Средкова / Widerland

Чети още преживелици - последвай Нели във Фейсбук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР