Или ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България постигат съгласие

...
Или ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България постигат съгласие
Коментари Харесай

Почна се! Христо Иванов преди преговорите: Първо реформи и регулатори, после министри. Или избори!

Или ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " реализират единодушие за общ пакет от промени през идващите девет месеца, или " сме глупави " и се върви към нови предварителни избори.

 

Тази вероятност начерта пред членовете на " Да, България " ръководителят на партията Христо Иванов пред Третата национална конференция на партията.

 

По-късно през днешния ден (9 март) следва начало на договарянията сред първите политически сили в Народното събрание в търсене на единодушие за формулата на властта през спедващите девет месеца. 

 

Първо ще обсъдим промените и регулаторите, след това министерските постове. В документа на сътрудниците от ГЕРБ има хрумвания, които си заслужава да бъдат разисквани. Заглавието няма значение, значимо е наличието. Очаквам със здрав разсъдък и отговорно държание да се разберем.

 

Това съобщи ред публицисти съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов преди началото на партийния конгрес. 

 

Пред съпартийците си Иванов сподели, че в случай че  довечера не бъде получен явен отговор от ГЕРБ-СДС ще продължат ли промените, просто няма смисъл да не престават, тъй като не могат да обяснят на гласоподавателите си.

Трябва да се научим да градим мостове, да не си тръгваме, само че и да отстояваме позициите си. И това можем да го създадем дружно. Научили сме си уроците, обърна се Иванов към участниците във форума.

 

За да можем да стигнем до разискване на систематичен състав на Министерски съвет, ние първо би трябвало да установим съществуването на политическа база за излъчването му. Първо са промените. Търсим явен ангажимент и какво можем да чакаме, уточни още той. 

 

Христо Иванов разяснява и недоволството на Бойко Борисов по отношение на финансовия министър Асен Василев, като изиска неговата промяна. " Асен Василев е неверно име. Името на финансовия министър е сега мистър " Еврозона ". Решителният миг, в който чакаме, с помощта на напъните на Асен Василев да ни одобряват в Еврозоната и месеци преди този прозорец да се образува, да сменяме индивида до възникването на този прозорец, граничи с доста мъчно обяснимо политическо държание ", сподели той.

 

През последната седмица Борисов се изрече срещу съпредседателят на " Промяната " Василев да остане в кабинета и даже предизвести, че няма да може да работи с такова държавно управление.

 

Иванов въпреки всичко позволи, че ще има заменени министри. Това обаче ще стане въз основа на оценките, които те са получили от ротационните министър председатели Николай Денков и Мария Габриел, на която той благодари в изявлението си, че не се е присъединила в канонадата от обвинявания.

 

От ПП-ДБ упорстват също за ясно политическо болшинство и отвод от сформиране на плаващи, аварийни болшинства.

 

Много държим на изясняване на политическата отговорност. Политическата отговорност за лъчение на кабинет и за това да го има този парламент, тъй като в случай че не се излъчи кабинет, няма да го има парламент, са тези, които би трябвало да носят ясната политическа отговорност за това, което ще се случва, в това число и във връзка с регулаторите. И по тази причина би трябвало да има преди всичко обвързано болшинство, т.е двете политически обединения би трябвало да се съгласят, че повече няма да играем с плаващи болшинства.

 

Второто нещо е един неразбираем парламентарен принцип, че когато става дума за назначения в регулатори, не можем да дисквалифицираме партии авансово, тъй като има и самостоятелни депутати и така нататък Трябва да оценим качествата на кандидатурите. Ако пристигна качествена кандидатура от която и да е партия, може би си заслужава да обсъдим актуалната геополитическа обстановка. Само партията на госпожа Митрофанова да бъде изключена ", обясни Иванов и удостовери, че в случай че пристигна първокласен претендент от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или Има Такъв Народ, той би трябвало да бъде разискван.

 

На здрав разсъдък и отговорно държание се надява Иванов по време на договарянията с ГЕРБ тази вечер. 

 

" Здрав разсъдък значи схващане, че България може да се стабилизира единствено в случай че продължим промените. А с цел да можем да ги продължим, би трябвало ясно да се ангажираме с тях, както ние предлагаме. Това е е обикновен здрав разсъдък и се надяваме да го проявим. Иначе всички тематики са на масата, всичко ще обсъдим, само че би трябвало да стартираме с диалога за това какви промени сме подготвени да създадем изключително във връзка с битката с корупцията, правораздаването и регулаторите ", не остпъва от позицията Христо Иванов, която се разминава с позицята на ГЕРБ-СДС.

 

Като двамата селекционери на новото държавно управление той уточни акад. Николай Денков и Мария Габриел.

 

Иванов напомни, че с ГЕРБ се бяха разбрали до 6 март да са завършили с договарянията и да са получили оценките на министрите, само че това по този начин и не стана.

 

" За страдание, изпуснахме прекалено много време, само че нищо не ни пречи, в случай че имаме воля и здрав разсъдък, да се разберем и в този времеви небосвод, който имаме сега, в това число в случай че в този момент през уикенда успеем да отбележим триумф и напредък в договарянията, ние, отивайки в понеделник на консултациите при Радев, можем да разясняваме и нашите упования за времето, тъй като е законно президентът да се съобрази, защото задачата на неговата роля е да има постоянен кабинет ", уточни той.

 

В четвъртък президентът Румен Радев назначи консултациите с партиите за съставянето на новото държавно управление. Те стартират в 9,30 в понеделник с ГЕРБ, след това през два часа са ПП-ДБ и Движение за права и свободи. За вторник пък оставя " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

 

Христо Иванов посочи, че ПП-ДБ като отидат при президента Румен Радев за консултациите за сформиране на държавно управление може да изискат по-дълго време за сформиране на държавно управление с първия мандат.

 

Днес " Да, България " организира Третата си национална конференция, като една от тематиките ще бъде избиране на европейско политическо семейство. По-рано през днешния ден стана ясно, че се разискват два разновидността - Европейската национална партия, където са ДСБ и ГЕРБ-СДС, и АЛДЕ, където са Движение за права и свободи.

 

Oчаква се на форума на " Да, България'' да се гласоподава политическа декларация за визия и стратегически насоки за активността на партията, както и да се реши към кое политическо семейство желае да принадлежи " Да, България''. В изявлението си пред форума Иванов предложи партията да се причисли към ЕНП. Това е значимо за евроизборите, които ще се проведат на 9 юни. В същото политическо семейство е и ДСБ - част от " Демократична България ", както и ГЕРБ. 

 

" Имахме дълга полемика, доста семинари, на който се обсъждаше този въпрос. На база на тези семинари Националният съвет на партията излиза с рекомендация да се присъединим към ЕНП дружно с нашите сътрудници от ДСБ. Това ще консолидира " Демократична България " като една от силите, които съставлява демократичната общественост от дясно-център позиции. Вярваме, че тази ниша има своето стратегическо значене за България. ЕНП като най-голямата европейска партия пък е добра платформа дружно с сътрудниците от ДСБ и другите партии от някогашната и сегашна синя общественост да може по-силно да се чува гласът на България и настояването за промени ", отговори той на въпрос какво е неговото мнение и настроенията в партията.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР