Икономистите на българската банка в България Уникредит Булбанк повишиха прогнозата

...
Икономистите на българската банка в България Уникредит Булбанк повишиха прогнозата
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк повиши прогнозата си за икономическия растеж на България през тази година с 0.8 процентни пункта

Икономистите на българската банка в България " Уникредит Булбанк " покачиха прогнозата си за икономическия напредък на България през тази година с 0.8 процентни пункта до 1.3%, оповестява институцията, цитирана от " Дневник ".

Причината за корекцията е в по-слабо от предвижданото преди три месеца закъснение на износа и малко по-ниска инфлация. По-бавното от предстоящото през септември преместване на увеличената цена на заема в еврозоната към българското стопанство също беше измежду аргументите за нарасналата прогноза за напредък през 2023 година.

За момента МВФ чака стопанската система на България да нарасне с 1-1.5%, Българска народна банка - с 0.1%, ОББ - с 0.7%, Европейска банка за възстановяване и развитие - с 1.5%Министерството на финансите - с 1.6%, Световната банка - с 1.7%.
Запазването на великодушната скица за поддръжка на компаниите консуматори на електрическа сила се чака да има позитивен резултат върху проектите на бизнеса за наемане на личен състав, като по този начин ще поддържа приходите и растежа на стопанската система в кратковременен проект, е различен мотив на икономистите.

През 2024 година икономистите на банката предвиждат действителният напредък на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3.3%. В основата на това ще бъде отслабването на инфлацията, края на интервала на утежняването на изискванията за търговия, както и известно понижение на световните лихви, по отношение на равнищата, които се чака да бъдат достигнати в развитите стопански системи през миналата - 2023 година.

Непосредствената вероятност пред стопанската система в идващите няколко месеца в страната остава неподходяща. Икономистите на банката чакат високата инфлация да натежи върху търсенето, като понижи растежа и тласне стопанската система в плитка и краткотрайна криза през тази зима.

В България се следи по-слабо утежняване на изискванията за търговия спрямо множеството страни от Европейския съюз, защото суровините и стоките за междинно ползване с ниска степен на преправка преобладават структурата на износа, се показва още в разбора. Резултатът е по-слабо утежняване на комерсиалния недостиг на страната, в сравнение с този на множеството страни от Европейски Съюз. Тази наклонност ще остане значим фактор, подкрепящ растежа на българската стопанска система и през 2023 година

Икономистите плануват, че войната сред Русия и Украйна ще продължи да лимитира ролята на двете страни в огромен брой от световните вериги на доставки, което ще резервира опцията за мощно показване на някои браншове на българската стопанска система като производството на храни и електрическа енергия, наред със опазване високите размери в производството на боеприпаси. Това ще окаже позитивен резултат върху заетостта и приходите в страната, а оттова и потреблението и икономическия напредък през 2023 година

Бавното преместване на по-високите лихви в еврозоната към българската стопанска система, също ще работи като фактор неутрализиращ забавянето на стопанската система през зимата. Лихвените проценти по деноминираните в левове заеми за компании и семейства се повишават доста постепенно макар внезапното покачване на главната рента на ЕЦБ през предходната година. Бавното преместване на по-високите лихви в еврозоната към деноминираните в левове заеми в страната ще предотврати по-рязко стесняване на растежа през зимата на 2023 година, допълват специалистите.

Очакванията на икономистите на банката са за високо равнище на последователност, що се отнася до икономическата политика, от идващото постоянно държавно управление, като приемането на еврото ще остане значим приоритет и страната евентуално ще размени лв. с еврото при започване на 2024 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР