Икономисти, с които разговаря , посочиха, че текущата стойност на

...
Икономисти, с които разговаря , посочиха, че текущата стойност на
Коментари Харесай

Колко рязък ще бъде спадът на рублата след руските президентски избори?

Икономисти, с които беседва, показаха, че настоящата стойност на рублата от по-малко от 100 за щатски $ се дължи на политическото решение на Кремъл да покаже нормалност преди по този начин наречените президентски " избори " в Русия, които се организират през днешния ден (17 март). След изборите обаче има огромна възможност рублата да поевтинее доста.

" Очаквам рублата да се намали по отношение на $ през второто или третото тримесечие на 2024 година с 15% или повече. Причината е, че в края на лятото на 2023 година съветското държавно управление реши да отбрани рублата против границата от 100 рубли/долар и вкара доста скъпи ограничения, като повишение на лихвените проценти ", сподели американският икономист Александър Луговски.

Руската рубла, която преди година вървеше за 76 за $, сега върви за 91,36.

Луговски, добави, че: " Няма икономическо значение за 100 $, което демонстрира, че решението е политическо. "

Идеята, че ще има забележителен спад в цената на рублата след изборите, беше повторена от брата на Луговски, икономиста Володимир Луговски, професор по стопанска система в университета в Индиана, който сподели: " Не единствено аз чакам рублата да падне в границите на месец след " изборите ". Той добави, че " Това трябваше да се случи от дълго време, само че рублата беше арестувана на 100 на огромна цена за съветската стопанска система по политически аргументи. "
 Москва трансформира курса
Москва трансформира курса

Времевият диапазон за пресмятане на формалния обменен курс на $ по отношение на рублата ще бъде уголемен

" Преизбирането " на Владимир Путин " не е под подозрение ", съгласно коментар Марк Н. Кац, професор от Училището по политика и ръководство на университета " Джордж Мейсън ".

Не единствено цената на рублата би трябвало да тормози на икономистите в Кремъл и елементарните жители, защото " доста сфери на съветската стопанска система са в крах и положението на съветската стопанска система може да се утежни още повече, в случай че Съединени американски щати и Европейски Съюз не престават да ползват целеви импорт против сериозен ", сподели професор Луговски.

Рублата получи известна глъдка " пресен въздух " в сряда, защото цените на петрола поддържаха нейния спад. Продължаващите украински офанзиви с дронове против съветските петролни рафинерии обаче ще причинят по-дългосрочна болежка за съветската стопанска система, защото понижават способността на страната да рафинира това, което съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати през 2023 година е 23 % от съветския народен бюджет - приходите от нефт.
 Какъв курс на рублата би
Какъв курс на рублата би " продънил " съветския бюджет

Малко евентуално е курсът да стигне 60 рубли за $

Bloomberg пресметна, че 12 % от добива на нефт в Русия е бил изгубен тази седмица заради украинските офанзиви с дронове против съветски петролни рафинерии.

" Руското държавно управление е изправено пред огромни трудности, с цел да финансира своя бюджет (включително огромни военни разходи) ", сподели Володимир Луговски, " те евентуално ще свършат с обезценяване на рублата, откакто Путин стартира новия си президентски мандат и политически напън да резервира рублата под 100 марката (срещу долара) спадне.

Русия, която сега е най-санкционираната страна в историята, беше изправена пред бърза обезценка на своята валута след есенната след инвазия в Украйна през 2022 година, само че от този момент сложи рублата под надзор посредством няколко незабавни ограничения, в това число интензивното потребление на валутни запаси, с цел да резервира съветската валута на повърхността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР