Призивите за данъчно облагане на свръхбогатите нарастват, тъй като икономическото неравенство нараства

...
Икономисти и много милионери призовават правителствата да наложат данъци на
Коментари Харесай

Икономисти и много милионери призовават правителствата да наложат данъци на свръхбогатите в света, предупреждавайки за разгръщаща се „икономическа, екологична катастрофа и катастрофа с правата на човека“, причинена от ескалиращото неравенство в богатството .

Искането беше отправено от повече от 300 души в отворено писмо преди срещата на върха на Групата на 20-те (G20) най-богати страни в Индия от събота до понеделник.

„Стремно нарастващото натрупване на богатство от малцина застрашава политическата стабилност в целия свят“, казват милионери, политици и икономисти в писмото до онези, които ще се срещнат в Ню Делхи.

Богатството на милиардерите е нараснало със 109 процента през последното десетилетие – от общо 5,6 трилиона долара до 11,8 трилиона долара, според Oxfam International, която се фокусира върху глобалното намаляване на бедността. Състоянието им расте общо с 2,7 милиарда долара на ден, изчисли то.

10-те процента от най-богатите хора на планетата притежават 76 процента от световното богатство, докато най-долните 50 процента от световното население притежават само 2 процента, според Доклада за световното неравенство за 2022 г.

„Такива високи нива на неравенство подкопават силата на почти всяка една от нашите глобални системи и трябва да бъдат адресирани директно“, пишат подписалите писмото до лидерите на Г-20.

Правителствените политики по света облагодетелстваха много богатите и финансовия сектор, като същевременно не успяха да защитят интересите на работническата класа, казаха критици.

Облагането на ултрабогатите с 5 процента може да събере 1,7 трилиона долара годишно, достатъчно, за да изведе два милиарда души от бедността, според доклад на Oxfam.

Дори данъчна ставка от 3 до 4 процента би генерирала значителни приходи, тъй като концентрацията на богатство е толкова голяма и е нараснала толкова драматично през последните няколко години, каза икономистът Джаяти Гош, подписал писмото Tax Extreme Wealth.

„В Индия, например, данък от 4 процента върху милиардерите в долари [по-малко от 1000 семейства] би генерирал приходи от 1 процент от БВП – колкото общите разходи за обществено здравеопазване от централното и щатското правителство взети заедно“, каза Гош Ал Джазира.

Основната пречка пред прилагането на глобална данъчна система за мегабогатите обаче е „политическа, разбира се“, каза тя.

Икономическа харта на правата

Франк Стронах – основателят на Magna International Inc, мултимилиардна компания, оперираща в 29 държави – е разработил уникална „корпоративна конституция“, която споделя печалбите между служителите.

Щронах, пишейки във вестник National Post на Канада, също предложи нациите да създадат „икономическа харта на правата“, за да се справят със задълбочаващия се проблем с неравенството в богатството.

„С икономическата харта на правата компаниите с повече от 300 служители ще бъдат задължени да споделят 20 процента от годишните си печалби със служителите“, каза Стронах.

„Държава, която приема икономическа харта, би създала много по-справедливо и по-широко разпределение на богатството от всяка система, която е съществувала преди... Изключителната концентрация на богатство в ръцете на малцина неизбежно води до икономическо господство. Трябва да разкъсаме тези вериги.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР