Икономиката през 2023 година - без рецесии, със спадаща инфлация,

...
Икономиката през 2023 година - без рецесии, със спадаща инфлация,
Коментари Харесай

Икономист: Тази година ни очаква по-охладена икономика

Икономиката през 2023 година - без рецесии, със спадаща инфлация, само че с високи лихви. Накъде ще се промени българската стопанска система и от къде ще идва несигурността тази година? Как ще се взаимодействат икономическите резултати?

Цените на храните, които стават все по високи ще се стабилизират ли и какви ще са икономическите тествания? Подробности пред Радио София описа Лъчезар Богданов, старши икономист в Института за пазарна стопанска система (ИПИ).
Относно повишаването на храните той сподели, че  почти всички хранителни артикули са по-скъпи спрямо миналата година, а най-сериозно покачване на цените има при млечните артикули и яйцата.

" Специално в тази категория България още отпреди две години, сякаш изпревари и настигна междинните равнища за Европа, за разлика от други страни, където към момента те като цяло приблизително за потребителската кошница са по-евтини. Имаме по-специфично развиване в тази продуктова група, само че въпросът може да се раздели на две. Първо, до каква степен е овладяно настоящото повишаване в последните месеци и до каква степен можем да чакаме леко оттегляне на цените, а  тругият въпрос е, ще има ли такива цени, които ще се върнат на равнищата отпреди две години " , разяснява Богданов.

 istock istock
По думите му второто е по-трудно, защото имаме общ инфлационен подтик в световната стопанска система през последните две години и в случай че има такава наклонност за връщане, то тя ще обхване по-ограничен кръг от артикули и услуги.

" Ако гледаме тържищата на съществени селскостопански артикули и цените на горивата, т е сега към този момент са по-ниски, в сравнение с бяха предишния февруари ",  отбеляза той.

По думите му  би трябвало натискът върху преработвателите да спадне, което значи, че разноските им за произвеждане падат  и те биха могли още веднъж да стартират да се конкурират, предлагайки отстъпки в цените. За другите артикули това ще стане друго бързо.

 istock istock
Прогнозата на Богданов за нашата стопанска система през идната 2023 година е, че заради забавянето на икономическата интензивност в Съединени американски щати и Еврозоната  тази година ни чака съгласно думите му " по-охладена стопанска система ".  Нарастването на лихвите също е измежду значимите фактори и надлежно на всички бизнеси, които зависят от на ниска цена заем ще им бъде по-трудно. Нашата стопанска система не е изолиран случай и тя зависи от това, което се случва в другите страни.

" Така се смъква инфлацията.  Когато се понижи потреблението, когато хората стартират по-внимателно да харчат или нямат пари да харчат толкоз, когато заемът стане по-скъп и си купуват по-малко артикули на погашение и на лизинг, по-малко жилища, което пък значи по-малко строителства. По-малкото строителство харчи по-малко бетон, стомана и т. н. Това свива търсенето и оттова цените се успокояват и спадат.  Проблемът през последните години беше тъкмо противоположният - дефлация,  заради ниска икономическа интензивност и висока безработица ", означи Богданов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР