Икономиката на Великобритания рискува стагнация и устойчива инфлация през следващите

...
Икономиката на Великобритания рискува стагнация и устойчива инфлация през следващите
Коментари Харесай

Слаб растеж и висока инфлация на Острова заради Brexit

Икономиката на Англия рискува застоялост и устойчива инфлация през идващите години заради проблемите с веригите на доставки и тествания поради Брекзит, предизвести Националният институт за стопански и обществени проучвания (NIESR), съобщи Reuters.

Инфлацията е на път да доближи към 5% през идната година, до момента в който английската стопанска система наподобява ще нарасне с едвам 1,7% през 2023 година и с 1,3% през 2024 година след възобновяване с 6,9% през 2021 година и напредък с 4,7% през 2022 година след коронавирусната пандемия, предвиждат от NIESR.

" Може да се окажем изправени пред икономическа застоялост. Смятаме, че краткосрочните проблеми с доставките, пред които е изправено Обединеното кралство, ще продължат по-дълго време и евентуално ще бъдат изострени от отрицателните последствия от Brexit ", показва шефът на NIESR Джагджит Чадха.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
До 2 млн. британци ще получат покачване на възнагражденията...

Намалената имиграция в страната от Европейския съюз и по-ниските бизнес вложения също ще лимитират бъдещия напредък и продуктивност, демонстрират прогнозите на мозъчния концерн.

" Ние считаме като неправилно икономическото ръководство на стопанската система на Обединеното кралство ", твърди Чадха, като акцентира годините на незадоволителни вложения в образование, жилища и инфраструктура, изключително отвън столицата Лондон.

В кратковременен проект е малко евентуално стопанската система да бъде подкрепена от понижаване на предпазливостта на семействата по отношение на изразходването на техните спестявания, които са натрупали по време на пандемията.

Прогнозите на NIESR рисуват значително сходна картина с тези, разказана от Английската централна банка, макар че икономическият институт чака инфлацията да спадне по-бавно, в сравнение с счита АЦБ. " Английската централна банка се надява, съгласно нас безпричинно, че инфлацията ще изчезне от единствено себе си много бързо ", сподели заместник-директорът на NIESR Пол Мортимър-Лий.

Желанието на предприятията да възстановят маржовете на облага, както и по-високите цени на силата и натиска върху веригите на доставки, ще тласнат инфлацията до към 5% през второто тримесечие на идната година. NIESR чака АЦБ да увеличи главния си лихвен % до 0,5% през второто тримесечие на 2022 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР