Икономиката на Турция продължи бързото си разрастване през третото тримесечие,

...
Икономиката на Турция продължи бързото си разрастване през третото тримесечие,
Коментари Харесай

Турската икономика расте въпреки срива на лирата

Икономиката на Турция продължи бързото си разгръщане през третото тримесечие, само че анализаторите предизвестяват, че темпът на напредък е нестабилен поради бързо възходящата инфлация и поевтиняването на лирата. Силното ползване на семействата е спомогнало за растежа на Брутният вътрешен продукт от 7.4% сред юли и септември в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Другите два фактора са били държавните разноски и взривът на износа, който набъбна с близо 26% на годишна база, оповестява Financial Times.

Данните, които идват след годишния напредък от 22% през второто тримесечие на 2021 година, ще бъдат приветствани от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, чието политическо бъдеще значително зависи от представянето на стопанската система на страната. Както турското държавно управление, по този начин и самостоятелните прогнози чакат през тази година Брутният вътрешен продукт да се увеличи с към 9% - ритъм, който евентуално ще бъде един от най-бързите в света.
Несигурност
Джейсън Туви от консултантската компания Capital Economics, споделя, че турската стопанска система " в действителност се движи напред " през третото тримесечие. Но предизвести, че бързата агресия е малко евентуално да продължи, като се има поради внезапното намаляване на лирата, която загуби над 30% от цената си по отношение на $, откогато централната банка стартира да понижава лихвените проценти през септември по заповед на Ердоган.

Туви чака поевтиняването на лирата да продължи, а отрицателните резултати от валутната рецесията ще се отразят на стопанската система. " Докато слабата лира евентуално ще поддържа чистото комерсиално салдо, тя евентуално ще натежи съществено върху вътрешното ползване. Тъй като инфлацията нараства и това се отразява на приходите на семействата, потреблението евентуално ще спадне.
Реклама
Това мнение беше подкрепено от капиталовата банка Goldman Sachs, съгласно чиито анализатори обезценяването на лирата е разрушително за икономическата интензивност.

" Смятаме, че данните за Брутният вътрешен продукт ни споделят малко за напредъка на икономическата интензивност, защото скорошното обезценяване на лирата евентуално ще повлияе доста на икономическата интензивност ", съобщи пред Reuters Мурат Унур от Goldman Sachs. Според Тим Аш, който работи в BlueBay Asset Managment, този метод има късмет да сътвори съществени проблеми за турската стопанска система. " По-ниските лихвени проценти може да обезпечат висок действителен напредък на Брутният вътрешен продукт, само че за сметка на по-слаба валута, по-висока инфлация и дълготрайни опасения за макрофинансовата непоклатимост ", смятай той. " Колкото по-дълго се поддържат тези настройки, толкоз по-голям е рискът от систематична икономическа рецесия в Турция - основните опасности там са инфлацията да излезе отвън надзор и това хората да решат да теглят парите си от банките по едно и също време ", прибавя Аш.
Фиксацията на Ердоган
Ердоган, който поддържа неортодоксалното мнение, че високите лихвени проценти предизвикват инфлация, вместо да я охлаждат, притисна централната банка да понижи лихвите три пъти през последните три месеца, макар че годишната инфлация се повиши до съвсем 20%.

Турският президент, чиято фиксация върху бързия напредък непременно докара до висока инфлация и финансова неустойчивост през последните години, по време на предходни рецесии беше заставен да одобри внезапно повишение на лихвите, с цел да възвърне стабилността. Това се отрази върху растежа. Този път обаче Ердоган упорства, че покачването на лихвите не е планувано. Миналата седмица той разгласи, че няма да одобри " смазването на нашите хора и нашите фермери " с високи лихви, добавяйки, че цената на заемите ще падне в допълнение.
Реклама
Турският президент твърди, че слабата лира ще подтиква износа, вложенията и заетостта. Икономистите изясняват, че даже някои елементи от тактиката да са сполучливи, това ще стане с цената на възходяща инфлация, която рискува съществено да подкопае стандарта на живот на жителите.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР