Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година

...
Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година
Коментари Харесай

Най-голямата икономика ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Икономиката на Съединени американски щати ще изпадне в криза през идната година и това ще докара до внезапно понижаване на лихвените проценти от Федералния запас. Поне по този начин твърди една водеща европейска банка.

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като понижи лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта - близо четири пъти, спрямо понижението от 75 базисни пункта, което пазарът чака сега, съгласно Fedwatch на CME Group инструмент.

Съкращенията на Фед биха били вследствие на плануваната криза в Съединени американски щати през второто и третото тримесечие на 2024 година и продължаващото закъснение на главната инфлация, прибавя UBS.

От март 2022 година Федералният запас подвигна разноските по заемите от съвсем нулеви стойности до близо 5,5% в опит да ограничи растящите цени. Инфлацията доближи връх от съвсем четири десетилетия - 9,1% през юни предходната година. Оттогава се следи лек спад на цените, макар че към момента е надалеч от задачата на централната банка от 2%.

От UBS споделят, че една от основните характерности за понижаване на лихвите е мощно изразеният цикъл на облекчение на Фед, който се следи от март 2024 година Ето за какво анализаторите чакат лихвите да паднат до едвам 1,25% през първата половина на 2025 година

Очаква се тази акция за стягане да затрудни стопанската система, нозасега Съединени американски щати са съумели да избегнат криза. Брутният вътрешен артикул на страната се усили с 4,9% през третото тримесечие, което е най-високият му ритъм на напредък от две години.

Понижението лихвите ще е добре пристигнало за пазара на жилища в Съединени американски щати. През предишния месец междинният лихвен % по 30-годишните заеми се увеличи до 7,79%, съгласно държавната ипотечна корпорация Freddie Mac. Година по-рано междинният лихвен % беше 7,08 на 100.

Петнадесетгодишните заеми сега се дават при приблизително 7,03% годишно по отношение на 6,92% седмица по-рано и 6,36% годишна рента преди година.

Растящите лихви по ипотечните заеми и цените на жилищата не засягат единствено купувачите - те изтезават и продавачите. Рекорден брой продавачи са понижили цените в обявите си през октомври, съгласно нов отчет на Redfin.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР