Икономиката на Китай нараства с 8,1 процента през 2021 г.,

...
Икономиката на Китай нараства с 8,1 процента през 2021 г.,
Коментари Харесай

Икономика №2 изненада с по-висок от очаквания растеж за 2021 г., но през последните месеци ситуацията се влошава

Икономиката на Китай нараства с 8,1 % през 2021 година, надхвърляйки задачите на държавното управление, написа CNBC. Отслабващият напредък в последните месеци на предходната година обаче подсказва, че най-трудното не е минало за втората най-голяма стопанска система в света, която е изправена пред задълбочаваща се рецесия на жилищния пазар, поредна вълна Коронавирус и прецизната политика на Пекин за управление на вируса.

Данните за растежа на стопанската система през 2021 година съответстват, даже с леко надвишават, упованията на икономистите. Целта на Пекин пък бе за най-малко 6 % растеж.

Но Брутният вътрешен продукт записва покачване от едвам 4 % през последните три месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година. Макар и по-висок от предстоящите 3,6 %, това е най-бавният растеж от година и половина.

През четвъртото тримесечие експанзията бе подкрепена от индустриалното произвеждане, което записва 4,3 % покачване през декември по отношение на същия интервал на миналата година. И бележи ускоряване след регистрираните 3,8 % растеж през ноември.

Потреблението обаче отслабва доста и през декември продажбите на дребно нарастват с едвам 1,7 %, при регистрирани 3,9 % през ноември.

Китай е изправена пред няколко казуса през последните месеци, в това число тези в строителния бранш.

Закъсалият бизнесмен Evergrande, който има отговорности на стойност $300 милиарда, колкото да съумява да заплати задълженията си и неотдавна трябваше да събори десетки здания в страната. Наблюдателите от дълго време предизвестяват, че колапс на Evergrande може да провокира по-големи опасности за пазара в Китай и да навреди на притежателите на жилищата и на по-широката финансова система.

Междувременно политиката на Пекин за прецизни ограничения против ковид е изправена пред предизвикателство поради бързото разпространяване на омикрон. Наскоро поради тях цялостен град — Сиян с население от 13 млн. — бе подложен под локдаун. В началото на 2020 година има и други градове, които са " карантинирани " в опит да бъде спряно разпространяването на вируса.

Икономисти предизвестяват, че рестриктивните мерки ще навредят на стопанската система. Наскоро Goldman Sacsh намали прогнозата си за 2022 година с 0,5 прочие п. до 4,3 %.

Централната банка смъква лихвите

Докато огромните централни банки по света се запътват към стягане на паричната политика, Китай ги понижава за първи път от съвсем две години в опит да поддържа стопанската система.

Централната банка заяви, че понижава едногодишните лихви по пределното кредитно облекчение с 10 базисни пункта до 2,95%. Решението изненада пазарите, които чакаха по-скромен ход.

Институцията е инжектирала и още 700 милиарда юана ликвидност.

Китайските акции потеглиха нагоре след новината.

Най-ниска раждаемост от 1950 година насам

Междувременно новините за броя на популацията остават неприятни. През 2021 година Китай регистрира понижаване на раждаемостта макар напъните на държавното управление да я поддържат.

През 2021 година в Поднебесната империя са родени 10,62 млн. бебета, при 12 млн. през 2020 година, сочи формалната статистика. Това е най-ниският брой от най-малко 1950 година насам. Раждаемостта, или броя на новородените на 1 000 души население, спада до 7,52 предходната година, най-ниското равнище от 1978 година

Спадът значи, че най-голямата нация в света ще стартира да се топи по-бързо от предстоящото. Имаше прогнози, че спадът на популацията може да стартира още през 2021 година, само че въпреки всичко броят на новородените изпреварва с малко смъртните случаи, които за предходната година е 10,1 млн.

Сред аргументите за по-ниската раждаемост е понижаване на броят на дамите в оптимална възраст, изменени настройки по отношение на развъждането на дете и Коронавирус, показват от статистиката.

В края на 2021 година в Китай има общо 1,41 милиарда души, или с 480 хиляди повече по отношение на края на 2020 година От тях 6,25 % са в работоспособна възраст (16-59 г.), при 70 % преди десетилетие.

Пекин от години прави старания да усили раждаемостта. През 2013 година отстрани политиката за едно дете, което докара до лек растеж на новородените през 2016 година Той обаче се оказа краткотраен. През 2020 година Китай отстрани всички ограничавания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР