Икономиката на Китай изпадна в дефлация, след като потребителските цени

...
Икономиката на Китай изпадна в дефлация, след като потребителските цени
Коментари Харесай

Дефлация: Защо падащите цени в Китай будят безпокойство

Икономиката на Китай изпадна в дефлация , откакто потребителските цени се намалиха през юли за първи път от повече от 2 години, написа „ BBC “. Официалният показател на потребителските цени, мярка за инфлацията, спадна с 0,3% предишния месец по отношение на година по-рано. Според анализатори това усилва натиска върху държавното управление да съживи търсенето във втората по величина стопанска система в света.

Това следва слабите равнища на вноса и износа , които повдигнаха въпроси по отношение на темпото на възобновяване на Китай след пандемията . Страната също по този начин се оправя с възходящия дълг на локалното държавно управление и провокациите на жилищния пазар. Младежката безработица , която е рекордно висока, също се следи от близко, защото се чака рекордните 11,58 милиона висшисти да навлязат на китайския пазар на труда тази година.

Падащите цени затрудняват Китай да понижи дълга си, наред с всички провокации, произлизащи от това, като по-бавния ритъм на напредък, акцентират анализатори. Даниел Мъри от капиталовата компания EFG Asset Management разяснява:

„ Няма загадка съставна част, която може да се приложи за справяне с инфлацията. “

Той предлага елементарна композиция от повече държавни разноски и по-ниски налози дружно с по-проста парична политика.

Кога цените започнаха да падат?

Повечето развити страни означиха взрив в потребителските разноски след края на пандемичните ограничавания . Хората, които бяха икономисали пари, внезапно станаха способни и склонни да харчат, до момента в който предприятията се бореха да се оправят с търсенето. Огромното повишаване на търсенето на артикули, които бяха лимитирани в предлагането – дружно с възходящите разноски за сила след нахлуването на Русия в Украйна – в допълнение надуха цените. Но това не се случи в Китай, където цените не скочиха, защото стопанската система излезе от най-строгите правила за ковид в света. Потребителските цени паднаха последно през февруари 2021 година

Всъщност те са били на прага на дефлацията от месеци, като се изравняват по-рано тази година заради слабото търсене. Цените, налагани от китайските производители – известни като фабрични цени – също падат . Алисия Гарсия-Хереро, помощник-професор в Хонконгския университет за просвета и технологии признава:

„ Притеснително е, доколкото излиза наяве, че търсенето в Китай е едва, до момента в който останалият свят се подвига на крайници, изключително Западът. “

Тя прибавя:

„ Дефлацията няма да помогне на Китай. Дългът ще стане по-тежък. Всичко това не е добра вест. “

Защо дефлацията е проблем?

Китай създава огромна част от стоките, продавани по света. Потенциално позитивно влияние от нескончаем интервал на дефлация в страната може да бъде, че оказва помощ за ограничение на възходящите цени в други елементи на света , в това число Обединеното кралство. Въпреки това, в случай че китайските артикули с понижени цени наводнят международните пазари, това може да има негативно влияние върху производителите в други страни. Това може да удари вложенията на бизнеса и да понижи заетостта. Периодът на спад на цените в Китай също може да засегне облагите на фирмите и потребителските разноски. Това пък от своя страна може да докара до по-висока безработица . Което може да докара до спад в търсенето от страна на страната – най-големият пазар в света – на сила, първични материали и храни, което ще удари международния експорт.

Какво значи всичко това за стопанската система на Китай?

Икономиката на Китай към този момент е изправена пред други спънки. От една страна, тя се възвръща от въздействието на пандемията със скорост, която е по-бавна от предстоящото.

Във вторник публични данни демонстрираха, че износът на Китай е понижен с 14,5% през юли спрямо година по-рано, до момента в който вносът е намалял с 12,4%. Мрачните търговски данни ускоряват опасенията, че икономическият напредък на страната може да се забави още повече тази година. Китай също по този начин се оправя с продължаваща рецесия на пазара на парцели след съвсем колапса на най-големия бизнесмен на недвижими парцели Evergrande.

Китайското държавно управление изпраща обръщение, че всичко е под надзор , само че до момента заобикаля всевъзможни огромни ограничения за поощряване на икономическия напредък .

„ Изграждането на доверие измежду вложителите и потребителите ще бъде от основно значение за възобновяване на Китай “ , счита Есуар Прасад, професор по комерсиална политика и стопанска система в университета Корнел.

„ Истинският въпрос е дали държавното управление може да си върне доверието в частния бранш, тъй че семействата да излязат и да харчат, вместо да икономисват, а предприятията да стартират да влагат. Всичко това не е реализирано до момента “ , акцентира професор Прасад.

„ Мисля, че ще би трябвало да разгледаме някои обилни ограничения за стимулиране, в това число понижаване на налозите. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР