Икономиката на Еврозоната е забавила малко темп през август, но

...
Икономиката на Еврозоната е забавила малко темп през август, но
Коментари Харесай

Бизнесът в Еврозоната запазва оптимистични нагласи

Икономиката на Еврозоната е забавила малко ритъм през август, само че е траяла по пътя на устойчивия напредък през третото тримесечие. Това се показва в предварителни данни, оповестени през днешния ден и представени от Си Ен Би Си.

Предварителният композитен показател на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на компанията Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), който регистрира активността, както в индустрията, по този начин и в бранша на услугите, е достигнал двумесечен най-малко от 59,5 пункта през август по отношение на 60,2 пункта през юли.
Показател над 50 пункта указва напредък в икономическата активност, а под тази стойност - стесняване.

" Оптимизмът идва от обстоятелството, че към този момент втори месец се основават доста работни места и броят им е достигнал 21-годишен най-много, което отразява напъните на фирмите оптимално да употребяват оперативния си потенциал и да посрещнат търсенето. Това може да помогне в допълнение да се намали ценовия напън ", уточни в официално съобщение основният бизнес икономист в Ай Ейч Ес Маркит Крис Уилямсън.

Данните за нараснала бизнес интензивност съответстват с анулацията на обвързваните с Ковид-19 ограничавания в редица страни от района, от което потребителите са се възползвали. Тази наклонност е подтикнала икономическото възобновяване след пандемията.

Прогнозите за растежа, оповестени предишния месец, демонстрират, че стопанската система на еврозоната е излязла от техническата криза (определяна при две поредни тримесечия на стопански спад), бележейки растеж от 2 % през второто тримесечие на настоящата година.

Публикуването на тези данни е значимо, защото Европейската централна банка ще заседава идния месец и някои от членовете й упорстват да се разиска анулацията на някои от настоящите тласъци. Налице са обаче известни опасения за веригата за доставки и по-високата инфлация, отбелязва Си Ен Би Си.

" Опасенията ни са подбудени от това, че следим известна наклонност към повишение на заплатите в следствие от растежа на трудовия пазар, което може да докара до по-висока инфлация. Закъсненията при доставките от Азия пък наподобява ще продължат известно време ", добави Уилямсън. В резултат, темпът на напредък се е забавил повече в промишления бранш, в сравнение с в услугите. Той е достигнал шестмесечен най-малко, а при услугите е регистриран двумесечен най-малко, отбелязва Си Ен Би Си.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР